5
(1)

Astronomii care operează Telescopul Foarte Mare (VLT) al ESO (Organizația Europeană pentru Cercetări Astronomice din Emisfera Sudică) au observat cel mai mare debit energetic emis vreodată de un quasar luat în evidență, de cel puțin cinci ori mai abundent decât oricare altul observat până acum.

 

Quasarii sunt miezuri galactice foarte luminoase alimentate de găuri negre foarte masive. Mulți dintre ei „împroașcă” volume colosale de materie în galaxiile gazde, debit energetic cu rol esențial în evoluția acestora. Dar, până acum, quasarii observați nu erau atât de puternici pe cât preziceau teoreticienii.

Obiectul recent observat a fost denumit SDSS J1106+1939, iar astronomii l-au analizat în detaliu folosind instrumentul cu raze X al telescopului găzduit de Observatorul Paranal, din Chile. Deși găurile negre sunt recunoscute pentru faptul că atrag materia în interiorul lor, majoritatea quasarilor accelerează o parte din materia care îi înconjoară, aruncând-o înspre exterior cu viteze foarte mari, încât evadează în afara orizontului evenimentelor sub forma unei radiații luminoase, așa cum ilustrează și imaginea de mai sus.

„Fluxul de energie înglobat în uriașa masă de materie ejectată la viteze mari de quasarul SDSS J1106+1939 este de cel puțin două mii de miliarde de ori mai mare decât puterea radiației emise de Soare și de circa o sută de ori mai ridicat decât puterea radiației totale emise de Calea Lactee. Este pentru prima oară când emanația unui quasar a fost măsurată la valorile energetice prezise de teorie”, susține Nahum Arav, de la Virginia Tech, din SUA.

Haloul recent descoperit se extinde până la o distanță de circa o mie de ani-lumină de gaura neagră supermasivă din miezul quasarului SDSS J1106+1939. Din studiu, reiese că o masă de cel puțin 400 de ori mai mare decât cea a Soarelui este  evacuată de acest quasar în fiecare an, cu viteza de 8.000 km/s.

Descoperirea ar putea rezolva multe enigme ale cosmologiei moderne, printre care modul în care masa unei galaxii este interconectată cu masa găurii negre din centrul său și de ce există atât de puține galaxii mari în Univers.

Sursa

Foto: ESO/L. Calcada

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here