0
(0)

Recent, reprezentanții primelor două cele mai mari acceleratoare de particule din lume, LHC, de lângă Geneva și Tevatron, din apropierea orașului Chicago, au anuntat identificarea unor piste și indicii care vor conduce, curând, la descoperirea propriu-zisă a bosonului Higgs, cu ajutorul uriașelor mașinării cuantice.

 

În cadrul unei conferințe științifice organizată vineri, echipele Atlas și CMS, responsabile de Large Hadron Collider, au relatat observarea unui număr mare de evenimente interesante, atunci când acceleratorul a ciocnit particule la energii oscilând între 130 și 150 de giga-electronvolți (GeV). Apoi, în weekend, mai multe agenții de presă au raportat cum și echipele DZero și CDF, care folosesc Tevatron, au constatat niște semnale deosebite în timp ce acceleratorul de la Fermilab funcționa în preajma a 140 GeV.

Atât LHC cât și Tevatron accelerează de multă vreme particule subatomice de-a lungul unor tuneluri, astfel încât să le ciocnească între ele la energii colosale pentru a le descompune în părțile care le alcătuiesc și a le studia. Această activitate a condus deja la descoperiri fizice interesante, printre care chiar anunțarea, săptămâna trecută, a unei particule complet noi, similara unui neutron, dar mai grea.

Scopul final al acestor experimente este confirmarea  Modelului Standard al fizicii particulelor, o teorie a structurii fundamentale a materiei, elaborată acum circa 40 de ani, care vizează sistemul de particule și forțele care guvernează Universul. Bosonul Higgs, denumit astfel după fizicianul care i-a propus existența, este cea mai râvnită componentă a acestui puzzle. Particula în cauză este suspectată că ar fi responsabilă de masa altor particule și ar unifica forțele nucleare și electromagnetice care țin materia laolaltă.

Activitatea interesantă remarcată în plaja energetică 130-150 GeV în cadrul funcționării acceleratoarelor de particule sugerează cu bosonul ar putea exista, chiar dacă el este doar o bănuială, și s-ar putea ajunge la el tocmai într-un punct al respectivei game de energie. Potrivit directorului CERN, Rolf Heuer, fizicienii fie vor descoperi bosonul, fie îi vor infirma complet existența în decursul anului viitor.

Dacă particula Higgs nu există, acest lucru va însemna că Modelul Standard este greșit, ceea ce oricum devine foarte interesant. Prin urmare, orice rezultate vor aduce Tevatron și LHC, ele vor fi intrigante și vor ține în priză atât comunitatea științifică, dar și lumea în general.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here