0
(0)

Intel România a făcut astăzi publice rezultatele unui sondaj de opinie realizat în România şi alte 15 ţări din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) despre rolul dispozitivelor mobile în societate şi gradul de acceptare al utilizării lor în spaţii publice. Campania, denumită „Codul bunelor maniere în utilizarea tehnologiei mobile”, îşi propune să determine cât de puternică este legătura dintre consumatori şi dispozitivele lor mobile (telefon, smartphone, laptop, tablet PC) şi care sunt nemulţumirile pe care oamenii le au în legătură cu folosirea incorectă a echipamentelor mobile în public.

 

Acest studiu independent a fost întreprins în mai 2011 de Redshift Research. Un număr total de 12.761 de persoane au fost intervievate în 16 ţări din EMEA: Marea Britanie (1.000), Franţa (1.009), Italia (1.036), Germania (1.005), Spania (1.013), România (500), Olanda (506), Africa de Sud (507), Cehia (1.000), Suedia (1.122), Belgia (502), Polonia (1.004), Turcia (1.007), Arabia Saudită (510), Emiratele Arabe Unite (501) şi Egipt (539).

Rezultatele studiului Intel nu mă miră deloc, iar concluziile principale ale studiului au fost că nu mai putem fără smartphone-uri, tablete și laptopuri, iar conduita în spațiul online încă este un concept încă absent din comportamentul majorității.

Ce faci când te trezești dimineața? Din studiu reiese că românii sunt cei mai vioi în a pune mâna pe smartphone înainte să plece la serviciu. Mai exact, 80% dintre cei intervievați au acest comportament, iar acest fapt nu este absolut deloc ciudat pentru că mobilul este de obicei și ceasul deșteptător preferat. Mai mult, 45% îmi confirmă suspiciunea pentru că nici nu apucă să se ridice din pat și pun mâna pe telefon. Ciudat este, totuși, că repondenții din celelalte țări au o medie de 67% la prima categorie. Diferența de 13% este destul de importantă ca să ne pună eventuale întrebări de ordin psihologic.

Nu-i așa că este enervant să auzi pe cineva vorbind tare la telefon în mijloacele de transport în comun sau magazine? 68% dintre români sunt de acord cu treaba asta, iar imediat pe locul doi vin soneriile stresante și date la volum mare (61%). Abia pe locul trei, cu 60% din repondenți se clasează șoferii vorbitori, evident, fără handsfree.

Pe cât de mult ne deranjează comportamentele de mai sus, pe atât de puțin contează dacă auzim pe cineva vorbind la telefon la cinema, în timpul unui film. Doar 9% dintre români văd o problemă aici. Totuși, 30% sunt sunt deranjaţi când cineva îşi verifică dispozitivele mobile în timpul cinei sau în timpul unei întâlniri cu prietenii (21%).

Cât despre etica generală în ceea ce privește utilizarea echipamentelor mobile, voi spilcui direct din comunicatul de presă primit de la Intel România: „40% din românii intervievaţi consideră că sunt extrem de manieraţi în ceea ce priveşte folosirea dispozitivului lor mobil. 59% sunt de părere că îşi folosesc gadget-urile în mod corect. Doar 1% admit că sunt lipsiţi de „maniere mobile”. România se clasează sub media celorlalte state participante la sondaj în ceea ce priveşte gradul de respectare al „manierelor mobile”. Întrebaţi „Cum aţi califica în general «manierele mobile» ale populaţiei din ţara dumeavoastră?”, românii au răspuns astfel: 8% – extrem de bune; 57% – bune, corecte; 35% – greşite. În concluzie, există o diferenţă foarte mare între ceea ce românii percep despre propriile maniere şi cele ale populaţiei din ţara noastră în general. Această tendinţă există şi la nivelul celorlalte state din regiunea EMEA, unde procentajul la răspunsuri a fost 11%-60%-29%”.

Cam cât de atașați suntem noi, românii, de echipamentele mobile? Studiul răspunde la întrebare destul de concis: „33% din români sunt dispuşi să renunţe la ciocolată sau dulciuri, decât să trăiască o săptămână fără gadgetul lor. 23% ar renunţa la cafea, iar 19% la zile de concediu! 21% ar renunţa chiar la partener decât să experimenteze o săptămână fără terminalul lor mobil”.

Nici să nu te gândești să intri pe conturile de Facebook ale amicilor ca să le faci farse! 59% dintre români nu agreează deloc acest comportament. Aproape la fel de enervant pentru români (58%) este să pui tag-uri prietenilor în poze făcute la petrecerea de aseară în momente mai puțin reușite.

Dincolo de studiu, o observație personală îmi spune că și noi, românii, începem să înțelegem treptat că trebuie să existe un cod al bunelor maniere atunci când ești online sau când folosești smartphone-ul. Dacă argumentul principal nu este, așa cum ar trebui, bunul simț și „cei șapte ani de-acasă”, atunci cei ce „sar gardul” acestori reguli ar trebui să ia în considerație faptul că anonimitatea online este un concept din ce în ce mai fragil.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here