0
(0)

Ultimele trei decenii au adus o dispută acerbă între oamenii de știință cu privire la motivul dispariției bruște a dinozaurilor. Fie că a fost vorba de schimbările climatice, de un asteroid, o cometă sau un supervulcan, părerile au fost tot timpul împărțite. Iar mai nou, date fiind ultimele descoperiri, chiar și data extincției a devenit alta.

 

Cercetătorii de la Centrul de Geocronologie al Universității Berkley din California susțin că nu mai există niciun dubiu, un asteroid cu diametrul de circa 10 kilometri a reprezentat mult disputata cauză a dispariției dinozaurilor. Explozia ar fi eliberat o cantitate de energie echivalent cu deflagrația a 100 de trilioane de tone de TNT, aproape de un miliard de ori mai mult decât bomba atomică de la Hiroshima.

Nu se știe încă dacă aceasta a fost singura cauză a extincției dinozaurienilor. Este foarte posibil ca să fi existat un cumul de factori, cu atât mai mult cu cât există dovezi ale declinului dinozaurilor cu circa 2 milioane de ani înainte de impactul cu asteroidul gigantic, declin pus pe seama schimbărilor climatice, așa cum există și urme ale erupției unui supervulcan indian. Cu toate acestea, impactul cu asteoridul Chicxulub a fost cuiul din coșciugul uriașilor reptilieni.

Iar dacă vreți să știți data impactului, ei bine, acesta a avut loc acum 66.038.000 de ani (+/- 11.000 de ani), dată aflată cu cel puțin 1 milion de ani mai devreme decât se crezuse inițial.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here