0
(0)

Astfel de creaturi au reprezentat dintotdeauna sarea și piperul poveștilor marinărești, la fel cum este posibil ca un atare monstru să fie punctul de plecare al legendelor despre teribilul Kraken ce ataca drakkarele scandinave acum aproape un mileniu. Nimeni nu văzuse unul în mediul lor natural, deși existența lor era confirmată de urmele de tentacule de pe pielea cașaloților, prădătorii principali ai acestui gen de nevertebrate.

 

Performanța aparține unei echipe de cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Japonia, în colaborare cu postul public de televiziune nipon NHK și cu postul de televiziune Discovery Channel. Oamenii de știință au executat peste 100 de misiuni la bordul unui minisubmarin în care nu puteau intra decât trei persoane, petrecând peste 400 de ore la bordul acestuia, în încercarea de a filma pentru prima dată acest monstru al adâncurilor. În final, la 15 kilometri de coasta insulei Chichi, la o adâncime de circa 630 de metri, cercetătorii ai reușit să surprindă pe peliculă un specimen cu o lungime de circa trei metri. Ulterior, un exemplar mult mai mare a apărut în fața camerei și a fost urmărit de specialiști până la o adâncime de 900 de metri, înainte ca acesta să dispară în abisul oceanului Pacific.

Tsunemi Kubodera, unul dintre membrii expediției, susține că animalului îi lipseau cele două tentacule masive iar că lungimea acestuia ar fi fost, cu tot cu tentaculele lipsă, de peste 8 metri. Același Kubodera a reușit o altă filmare a unui calamar uriaș, de data aceasta în anul 2006, însă acesta fusese ucis de pescarii niponi după ce se agățase în plasele lor de pescuit.

Se estimează că specimenele din specia calamarului gigantic, botezat Architeuthis, pot atinge lungimi de până la 10-13 metri, însă mediul extrem de ostil în care trăiesc aceștia îi face aproape imposibil de observat în habitatul lor natural.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here