0
(0)

Bufeurile pot fi un coşmar pentru femeile trecute de prima tinereţe, aflate la menopauză. Cercetătorii înţeleg foarte bine ce se întâmplă la nivel fiziologic în aceste momente, dar nu sunt siguri din ce cauză apar ele.

 

În timpul bufeurilor, corpul percepe o creştere bruscă a temperaturii sale, răspunzând printr-o dilataţie a vaselor de sânge şi prin transpiraţie. Aceasta este însă doar o falsă percepţie, temperatura corporală păstrându-şi de fapt aceleaşi valori. Nu se poate spune cu precizie ce anume cauzează această senzaţie.

Bufeurile par a fi legate de schimbările nivelurilor de estrogen, dar cu privire la cauza modificărilor hormonale sunt vehiculate mai multe teorii. Teoria în general acceptată este aceea că estrogenul interacţionează cu serotonina. Aceasta din urmă controlează starea de spirit – există legături între sistemele ce controlează dispoziția şi procesele regulatoare ale temperaturii, ceea ce ar putea explica până la un punct bufeurile. Drept dovadă, multe medicamente anti-depresive ce acţionează asupra serotoninei sunt folosite şi ca tratament împotriva bufeurilor.

Intensitatea, durata şi frecvenţa bufeurilor variază de la o femeie la alta. Aproximativ 80% dintre femei suferă de acestea în anii de dinaintea şi  de pe parcursul menopauzei.

Pe durata bufeurilor, femeile pot reclama stări de greaţă, concomitent cu creşterea pulsului cardiac cu 7-15 bătăi pe minut, ceea ce conduce la apariţia palpitaţiilor. Pentru atenuarea acestor stări, potrivit prof. Helena Teede, de la Fundaţia pentru Sănătatea Femeilor Jean Hailes din Melbourne, Australia, femeile sunt sfătuite să consume băuturi reci, să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă şi sa reducă factorii de stres.

Se pare că nu numai femeile sunt afectate de bufeuri şi bărbaţii putând manifesta episodic aceleaşi simptome, dacă au fluctuaţii ale nivelului de testosteron. La bărbaţi, bufeurile se pot manifesta cu precădere în timpul tratamentelor hormonale pentru combaterea cancerului de prostată.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here