Cea de-a patra revoluție

There has never been a time of greater promise, or greater peril (Klaus Schwab, fondator și director executiv al World Economic Forum)

Asistăm la răsăritul celei de-a patra revoluții industriale. Suntem captați ireversibil în ea. Este lumea viitorului, este lumea în care deja, pe nesimțite, am început să trăim.

Este o revoluție axată în jurul internetului și a modului în care acesta ne schimbă dramatic felul în care trăim, muncim, producem și consumăm. Cu o răspândire exponențială și o penetrare fulminantă, tehnologiile digitale vor distruge, în cele din urmă, cele mai multe modele existente de business, de organizare socială și de guvernare. Ce vor pune în loc?

Epoca celei de-a patra revoluții industriale presupune o transformare tehnologică fundamentală condusă de o Rețea mobilă și ubicuă, prezentă în toți și în toate, peste tot, inclusiv în corpul nostru! Marea provocare este să controlăm această schimbare într-un mod care să promoveze sănătatea și stabilitatea pe termen lung. În următorul deceniu, peste un trilion de senzori vor fi conectați la internet.

Până în 2025, 10% din populația planetei va purta haine conectate la internet; tot până atunci, primele „dispozitive” inteligente implantabile în corpul uman (probabil, nu le vom mai putea numi smartphone-uri, vor fi mult mai mult de atât) vor fi puse pe piață. Astfel, absolut totul, inclusiv noi, ca indivizi, vom fi conectați la Rețea – iar această nouă stare, de „permanență on-line”, va transforma fiecare aspect al vieții noastre. Cât de profund ne va afecta această transformare?

Nu suntem departe de acest viitor. Astăzi, 43% din populația lumii este deja conectată la internet, iar unul dintre obiectivele ONU este ca până în 2020 întreaga populație a globului să fie „on-line”.

Interesant, cei mai mulți tineri, adolescenți și copii identifică în telefonul mobil primul computer pe care-l folosesc: pentru ei, trecerea spre cea de-a patra revoluție va fi naturală – vorbim deja despre „copii digitali”, care folosesc smartphone-uri și tablete de la 2-3 ani, încă dinainte de a învăța să comunice coerent. Câte generații vor trece până când „copiii digitali” vor duce la nașterea unei noi specii, o e-specie?

Prima revoluție industrială a folosit apa și motorul cu aburi pentru a mecaniza producția. Cea de-a doua a folosit curentul electric pentru a crea producția de masă. A treia s-a folosit de electronice și tehnologia informației pentru a automatiza producția. Acum, cea de-a patra revoluție este caracterizată de o fuziune de tehnologii care șterg liniile dintre lumea fizică, cea digitală și cea biologică.

Interfețele creier-computer există deja de ani buni, la nivel de prototip, însă, în mai puțin de 10 ani, vor ajunge dispozitive obișnuite, accesibile tuturor! De asemenea, momentul de singularitate, în care inteligența artificială va căpăta conștiință de sine este doar la o aruncătură de băț în oceanul spațiu-timp. Vom lăsa „mașinile” să ia decizii în locul nostru?

Sunt trei motive pentru care transformările de astăzi reprezintă nu o extensie a celei de-a treia revoluții, ci mai degrabă apariția celei de-a patra: iuțeala, scopul și impactul asupra sistemelor.

Viteza descoperirilor, invențiilor și inovațiilor din lumea digitală nu are precedent istoric. Comparată cu revoluția industrială pe care o cunoaștem din manualele de istorie, cea de acum are o rată exponențială, nu liniară. Mai mult de atât, provoacă disrupții și cutremure majore în toate industriile: o analiză globală arată că principala cauză (80%) a pierderilor sau a falimentelor din afaceri în ultimul deceniu stă în inadaptarea la revoluția digitală. Cine e de vină?

Să privim, însă, și partea plină a paharului. Posibilitățile a milioane de oameni conectați la dispozitive mobile cu o putere de procesare fără precedent, capacitățile de stocare uriașe și accesul nemărginit la cunoaștere sunt… infinite!

Iar aceste posibilități vor fi multiplicate de emergența inovațiilor tehnologice în domenii precum inteligența artificială, robotica, Internetul Lucrurilor, vehiculele autonome, imprimantele 3D, nanotehnologia, biotehnologia, știința materialelor, noile modalități de stocare a energiei sau computerele cuantice. Deja, inteligența artificială se află peste tot în jurul nostru, de la telefonul, televizorul, aragazul sau frigiderul inteligent, până la mașinile care se conduc singure sau dronele care ne împânzesc cerul, de la asistenții virtuali din sistemele de operare la programele de calculator pe care le folosim.

Pe de altă parte, tehnologiile digitale interacționează într-un mod din ce în ce mai strâns cu lumea biologică. Inginerii, designerii sau arhitecții combină deja design-ul computațional cu materialele create în laborator și biologia sintetică, realizând o imensă simbioză între micro-organisme, corpurile noastre, dispozitivele electronice pe care le folosim, produsele pe care le consumăm și chiar clădirile (evident, din ce în ce mai inteligente) în care locuim. Va fi noua lume mai bună?

Ceea ce ați citit în această pagină este doar o sinteză succintă a concluziilor forumului economic mondial de la Davos din 2016. Subiectul celei de-a patra revoluții este atât de generos încât i-am consacrat dosarul din luna martie al revistei Știință&Tehnică nr. 54.

Comentați pe Facebook