0
(0)

Un nou tratament anti-HIV ar putea transforma SIDA dintr-o maladie letală într-una cronică, una ce poate fi ținută sub control și care ar permite persoanelor infectate cu virusul HIV să aibă o durată de viață normală.

 

Chiar dacă în prezent este posibil ca medicii să atace virusul HIV în orice etapă a ciclului său de viață, un tratament viabil, 100% cert, încă nu a putut fi creat. Rezistența virusului reprezintă încă o problemă, multe medicamente au efecte secundare majore iar unii dintre pacienți nu răspund la tratamentele convenționale.

Însă, semnalele date de medicii de la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA sunt cât se poate de încurajatoare. După ce anul trecut au demonstrat că tratamentul propus de ei poate fi tolerat de pacienți, cercetătorii au extins cercetările asupra unui număr mai mare de subiecți, teste încununate cu același rezultat. Noua terapie implică recoltarea unui anumit număr de celule albe din sângele pacientului și modificarea genetică a acestora astfel încât virusul HIV să nu le mai poată ataca.

Ideea a fost de a mima o mutație naturală întâlnită la un număr extrem de mic de persoane care prezintă rezistență în fața virusului HIV. Mai precis, acești indivizi prezintă o versiune nonfuncțională a unui receptor botezat CCR5, receptor folosit de virusul HIV pentru a ataca celulele albe. În urmă cu doar câțiva ani, faimosul „pacient berlinez” (Timothy Ray Brown) s-a vindecat de SIDA după ce a primit un transplant de celule stem de la un donator ce suferea de această mutație. Până în prezent, Brown este singurul pacient despre care se poate spune 100% cert că s-a vindecat după ce a fost infectat cu virusul HIV.

După ce au testat noua terapie pe mai bine de 70 de pacienți, medicii de la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase au declarat că în toate cazurile subiecții au răspuns pozitiv. În prezent, oamenii de știință și-au propus să extindă studiile și asupra pacienților care nu au răspuns la tratamentele convenționale precum și să încerce o nouă abordare de a dezafecta receptorul CCR5.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here