0
(0)

Inventatorii Martin Riddiford și Jim Reeves, din Londra, au creat un concept foarte eficient de realizare a unei surse de iluminat care funcționează pe baza unei forme de energie regenerebilă, gratuită, accesibilă oricând și oriunde, ziua și noaptea, indiferent de condițiile meteorologice și în cantități inepuizabile: gravitația.

 

Invenția, denumită GravityLight, produce lumină în timp ce o greutate agățată de dispozitiv coboră înspre sol, punând în mișcare un dinam din interiorul acesteia, dinam care transformă energia astfel produsă în electricitate pentru aprinderea unui bec din componența mecanismului.

Greutatea cu pricina poate fi potrivită în numai câteva secunde și, în timp ce coboară încet spre pământ, generează suficientă energie încât să mențină aprinsă lumina timp de 30 de minute. Practic, atât timp cât sistemul este resetat o dată la fiecare jumătate de oră, el asigură o formă continuă de iluminat, ecologică și inepuizabilă.

Inventatorii susțin că GravityLight poate fi vândut pentru mai puțin de 10 dolari bucata, ceea ce este cu atât mai îmbucurător pentru populațiile aflate în proces de dezvoltare, cărora le și este adresat dispozitivul. Folosit ca alternativă la felinarele cu gaz folosite în prezent în unele zone foarte sărace și fără infrastructură din Africa și India, aparatul ar putea avea un impact benefic important în sensul siguranței și sănătății oamenilor, precum și al reducerii emisiilor nocive. Totodată, GravityLight este mai ușor de folosit, mai ieftin de construit și, posibil, chiar mai longeviv decât soluțiile funcționale pe baza energiei solare.

Riddiford și Reeves au de gând să producă, în prima fază, cel puțin o mie de unități GravityLight, pe care să le dăruiască unor comunități de săteni din Africa și din India. Monitorizarea folosirii lor va servi la verificarea fiabilității și eficienței echipamentelor, ceea ce va ajuta la rafinarea conceptului pentru o versiune ulterioară. Dacă produsul va ajunge să fie fabricat în masă, creatorii săi speră să îl poată comercializa cu prețul de 5 dolari per unitate. Oricine dorește să sprijine financiar această inițiativă, o poate face foarte simplu aici.

Sursa

Foto: Vimeo

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here