0
(0)

Un amplu studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă și Institutul Max Plank din Germania, studiu publicat în revista de specialitate Nature, demonstrează rolul pe care sacrificiile umane l-au avut în modelarea societăților.

„Religia este văzută în mod tradițional ca un factor cheie al eticii și cooperării, însă studiul nostru arată că ritualurile religioase au jucat un rol mult mai sinistru în evoluția societăților moderne”, afirmă Joseph Watts, coautor al studiului.

Autorii studiului au analizat aproape 100 de culturi din Austronezia (teritoriu care cuprinde aproape jumătate de glob și care se întinde din Taiwan până în Insula Paștelui). În rândul acestor culturi, sacrificiul uman a fost larg răspândit, 40 din cele 93 numite în studiu incluzând practica uciderii rituale. Astfel de practici variau de la o societate la alta, și includeau înecul, arderea, lapidarea, îngroparea de viu, tăierea în cât mai multe bucăți, strivirea sub o canoe, decapitarea sau strangularea. Victimele, în majoritatea cazurilor, erau fie sclavi, fie membri ai claselor inferioare, în timp ce instigatorii erau membri ai claselor superioare (preoți sau căpetenii).

„Folosind sacrificiile umane, clasele superioare le demoralizau pe cele de jos, impunându-și voința și preluând controlul maselor”, adaugă Joseph Watts.

Studiul a împărțit culturile austroneziene în trei categorii (cele cu o puternică stratificare socială, cele cu o stratificare medie și societățile egalitare). A reieșit că sacrificiile umane erau practicate preponderent de acele culturi cu o stratificare socială puternică, în timp ce în societățile egalitare, aceste practici erau întâlnite la maxim un sfert dintre ele.

„Concluzia fără echivoc este aceea că sacrificiile umane au reprezentat principala forță în modelarea societăților moderne, determinându-le pe cele mai multe să adopte o structură socială pronunțată, în detrimentul societăților egalitare”, a concluzionat Dr. Quentin Atkinson, coautor al studiului.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?