0
(0)

Cât de mult se întunecă mediul înconjurător în timpul unei eclipse și cum se poate compara lucrul acesta cu lumina primită de alte planete de la Soare?

Eclipsa totală poate simula lumina pe care alte planete o primesc de la steaua noastră. Astfel, cu 2 minute înainte de faza de totalitate și evident tot la 2 minute după, lumina seamănă cu ceea ce primește în plină „zi” planeta Saturn. Soarele e eclipsat (obscurație, adică acoperire din suprafața fotosferei) în proporție de 99%! Să nu uităm, totuși, că Saturn se situează la de zece ori distanța Pământ-Soare, circa 1,5 miliarde de km.

Uranus primește circa 0,27% din lumina primită de Terra, ceea ce corespunde cu nivelul luminozității cu 48 de secunde înainte de totalitate. Neptun primește 0,11%, iar lumina de pe această planetă seamănă cu nivelul luminozității cu doar 27 de secunde înainte de totală. Pluton, planeta pitică, primește doar 0,06% din cât primim noi într-o zi normală, ceea ce corespunde cu lumina primită cu doar 19 secunde de dinaintea fazei de totală, când deja Soarele e acoperit în proporție de peste 99%, în cazul tuturor planetelor enunțate mai sus.

Jupiter primește cam 3,7% din lumina pe care noi, situați cu 600 milioane de kilometri mai aproape, o avem de la Soare. Același grad de luminozitate se întâlnește cu circa 4 minute și 55 de secunde înainte și după totalitate.

Vrem să ne mutăm pe Marte, dar oare realizăm că acolo lumina e mult mai slabă în timpul zilei marțiene decât pe Pământ? Marte primește cam 43% din câtă lumină primim noi. În timpul fazelor de parțialitate, acest procent de luminozitate se întâlnește cu 32 de minute înainte și după faza de totalitate.

URMĂREȘTE-NE ÎN
MAREA EXPEDIȚIE AMERICANĂ,
UNDE VOM DOCUMENTA
ECLIPSA TOTALĂ DE SOARE DIN SUA!

parteneri-marea-expeditie-americana-7-31

Mulțumiri speciale domnului Nicolae Dimaca, lui Florin Micu (TIPRO) și LynxTV

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?