0
(0)

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley, California, au ajuns la concluzia că numai o planetă dintr-un milion ar putea adăposti  o civilizație extraterestră.

 

Până acum, telescopul spațial Kepler a identificat 2.740 de exoplanete-candidat (sunt confirmate definitiv 105). Câte dintre ele ar putea adăposti o civilizație extraterestră? Aceasta este întrebarea la care a încercat să răspundă o echipă de cercetători de la Universitatea Berkeley care au folosit radiotelescopul de le Green Bank, din West Virgina, pentru a căuta semnalele radio pe care le-ar emite eventulale civilizații existente în jurul a 86 de stele, în jurul cărora telescopul spațial Kepler a identificat existența unor planete aflate în zona locuibilă. Andrew Siemion, unul dintre cercetătorii care au pariticipat la analiza rezultatelor a declarat că ”Nu am descoperit civilizații extraterestre, dar acum suntem capabili, pentru prima oară să impunem o limită asupra prezenței unor civilizații care să transmită semnale în benzile radio pe care le-am analizat”. Practic, cercetătorii au ajuns la concluzia că mai puțin de o stea din un milion ar putea adăposti o planetă pe care ar putea exista o civilizație extraterestră.

Cifra ar putea să pară foarte mică. Dar trebuie să mai ținem seama și de ceea ce zicea Dan Werthimer, un alt cercetător de la Universitatea Berkeley: ”Misiunea Kepler ne-a arătat că ar putea exista o mie de miliarde de plante în galaxia noastră. Avem mai multe planete decât stele. Într-o zi, ființele de pe Terra ar putea contacta civilizații care sunt cu miliarde de ani mai avansate decât noi.

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley au ales 86 de stele care au cinci sau șase planete-candidat identificate de către telescopul spațial Kepler. Toate aceste stele au și planete aflate în zona locuibilă, adică planete pe care viața ar fi posibilă. Apoi au îndreptat radiotelescopul de la Green Bank către aceste stele și timp de 12 ore au colectat, timp de câte cinci minute, semnale radio din banda 1,1-1,19 GHz care proveneau de la aceste stele. S-au căutat semnale intense cu lățimea de bandă de numai 5 Hz, ceea ce ar reprezenta un indiciu că sursa lor este una artificială. Din nefericire, nu a putut fi identificat nici un semnal radio despre care să se poată spune că este rezultatul activității unei civilizații extraterestre.

Deși rezultatul ar putea părea dezamăgitor pentru căutarea civilizațiilor extraterestre, cercetătorii americani privesc vitorul cu optimism. Să nu uităm că este pentru prima oară când se încercă o căutare ”țintită” a semnalelor radio produse de o civilizație extraterestră. În articolul care conține rezultatele acestei prime încercări, care va fi publicat de The Astrophysical Journal, se afirmă că: ”În următorul deceniu, vom avea capacitatea de examina porțiuni mult mai largi din spectrul electromagnetic, inclusiv capacitatea de a analiza instantaneu întreaga bandă lată de 10 GHz a ferestrei terestre pentru microunde. Alături de căutările radio, noi tehnologi vor permite căutări ale civilizațiilor extraterestre în regiuni radio care nu au putut fi studiate cu mare sensibilitate până în prezent. Extinderea căutărilor pentru cât mai multe clase de semnale este crucială pentru a produce date semnificative.”

Surse: Universitatea Berkeley, A 1.1 to 1.9 GHz SETI Survey of the Kepler Field: I. A Search for Narrow-band Emission from Select Targets acceptat spre publicare de ApJ

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here