0
(0)

Săptămâna trecută am prezentat o știre conform căreia în lacul Vostok a fost descoperită o bacterie necunoscută. În mai puțin de o zi a venit și infirmarea informației inițiale. Într-o ”breaking news” Revista Nature ne arată că lucrurile nu sunt tocmai simple.

 

Știrea din Nature are un titlu semnificativ ”Cercetătorul rus apără susținerile referitoare la viața din lacul Vostok”. Este vorba despre Serghei Bulat, cercetător la Institutul de Fizică Nucleară din St. Petersburg, a susținut în cadrul unei conferințe internaționale de astrobiologie, organizată la Moscova, că în lacul Vostok a identificat o bacterie necunoscută, al cărei ADN este similar în proproție de numai 86% cu cel al bacteriilor cunoscute până în prezent. Alți cercetători susțin că acest anunț a fost unul prematur, deoarece eșantionul analizat ar fi putut să fie contaminat cu bacteriile din kerosenul folosit în timpul forării prin gheață.

John Priscu (despre care am vorbit atunci când am prezentat rezultatele preliminare ale analizelor efectuate asupra eșantioanelor extrase din Whillans, alt lac subglacial din Antarctica) declara (foarte iritat) pentru revista Nature: ”Trebuie să oprească joaca asta din jurul unui eșantion contaminat cu kerosen și să caute un eșantion de apă curată”.

La rândul său, într-o discuție cu reperezentatul revistei Nature, Bulat se apără: ”Sunt foarte sigur că am descoperit o bacterie nativă încă neclasificată [în eșantionul extras din lac]. […]” Cercetătorii nu au putut stabili deocamdată care este biochimia și fiziologia noii bacterii. Mai trebuie înțeles și mecanismul prin care ipotetica bacterie își extrage energia, dintr-un mediu sărac în nutrienți și aflat într-un întuneric total. Bulat precizează că este nevoie de teste mai complexe, inclusiv de o cartare completă a genomului noii bacterii, pentru a putea răspunde la aceste întrebări. Cercetătorul rus a mai explicat că  asemenea analize sofisticate sunt împiedicate tocmai de nivelul înalt de contaminare al eșantionului analizat. El speră că forajul efectuat în sezonul 2012-2013 ar putea furniza eșantioane mai puțin contaminate.

Alți cercetători afirmă că ar fi o surpriză ca în lacul Vostok să nu existe viață. Așa cum vă anunțam, în eșantioanele extrase din lacul subglacial Whillans s-au descoperit bacterii. Dar, așa cum spunea microbilogul David Pearce, diferențe de câteva sute de baze aminice în ADN-ul unei bacteriii ”nu reprezintă nimic remarcabil. Totuși, descoperirile cercetătorilor ruși, dacă sunt confirmate, ar reprezenta un prim pas important ”

Nu mă grabesc să fac vreun comentariu. Trebuie doar să avem răbdare până când lucrurile se vor clarifica într-un sens sau altul.

Sursa: Nature

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here