0
(0)

Abonații serviciului de televiziune publică Channel Four, din Marea Britanie, vor putea urmări, pe parcursul a mai multe luni, cum trupul neînsuflețit al fostului șofer de taxi Alan Billis, din Torquay, Devon, se transformă în mumie, fiind prezervat prin intermediul acelorași tehnici folosite de egipteni în cazul faraonului Tutankamon, cu mai bine de trei milenii în urmă.

 

Billis, decedat la vârsta de 61 de ani, era bolnav de cancer pulmonar în fază terminală atunci când s-a înscris ca voluntar pentru a fi supus procedurii de prezervare pe care chimistul dr. Stepehn Buckley, de la Universitatea York, încearcă de 19 ani să o reproducă, după ce a studiat intens tehnicile de mumificare folosite de egipteni în timpului celei de-a 18-a dinastii faraonice.

Întreg procesul mumificării a fost filmat și va fi prezentat într-un nou documentar din mai multe episoade, intitulat „Mumificarea lui Alan: Ultimul Secret al Egiptului”, a cărui difuzare va fi lansată începând de luni, 24 octombrie, pe Canalul 4, din Marea Britanie.

\"(w540)

Împreună cu arehologul dr. Jo Fletcher, dr. Buckley a studiat trupuri mumificate, a analizat mostre de țesut și, în final, și-a pus în practică descoperirile aplicându-le trupului neînsuflețit al lui Alln Billis, în cadrul Centrului Medico-Legal din Sheffield.

Dr. Buckley a folosit echipamente științifice specializate, cum ar fi cromatograful de gaze cuplat cu spectrometru de masă (GC-MS) pentru a identifica materialele care erau folosite de preoții faraonilor, materiale precum ceară de albine, uleiuri și rășini. În plus, cercetătorul a derulat o serie de experimente pe picioare de porc ca substituent al țesuturilor umane, simulând condițiile deșertice în propriul său atelier.

\"(w540)

În vederea experimentului televizat, organele interne ale lui Billis, mai puțin creierul, au fost toate înlăturate printr-o incizie în laterala trupului acestuia, iar cavitatea sterilizată a fost apoi căptușită cu pânză. Umorile trupului au fost și ele înlăturate cu o sare caustică din regiunea Egiptului, un fel de carbonat de sodiu cristalizat, descris de istoricul grec Herodot în 450 î.H. – cu 800 de ani înaintea celei de-a 18-a dinastii.

Apoi, cercetătorii au scufundat cadavrul într-o baie de sare, timp de peste o lună, pentru a extrage toată apa din acesta. Pentru a proteja pielea de acțiunea exfoliantă a sării abrazive, trupul a fost acoperit cu un strat protector special din uleiuri. Ulterior, cadavrul a fost complet înfășurat în pânză – după imaginea clasică a unei mumii – protejându-l astfel de lumină și de insecte. După trei luni de uscare, procesul a fost considerat încheiat, fapt confirmat și de patologul legist prof. Peter Vanezis.

\"(w540)

Oficialii Canalului 4 susțin că experimentul în sine și televizarea sa au rol științific și educativ  și nu scopuri senzaționaliste. Mai mult, cercetătorii cred că rezultatele notate ar putea ajuta în sensul dezvoltării unei alternative la formaldehidă pentru prezervarea țesuturilor, deoarece aceasta pare să fie cancerigenă. Mumia va fi păstrată la Centrul Medico-Legal Sheffield până la finele anului, sperându-se că va fi folosită ulterior pentru studii aprofundate asupra mumificării și a descompunerii.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here