0
(0)

Povestea lui Pinochio, băiețelul de lemn al cărui nas creștea ori de câte ori spunea o minciună, a servit drept avertisment copiilor ca acesștia să spună adevărul, altfel vor fi trădați de propriul nas și vor fi prinși. Ei bine, se pare că povestea are un sâmbure de adevăr.

 

O echipă de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania, a observat că subiecții analizați emană mai multă căldură în zona nasului și a ochilor atunci când spun neadevăruri. Folosind o tehnică numitp termografie, aceiași cercetători au aflat că atunci când depunem un efort mental considerabil, temeperatura feței noastre scade, în timp ce atunci când avem un atac de anxietate, ea crește simțitor.

Chiar dacă termografia nu este o tehnică nouă, camerele termografice fiind folosite fără întrerupere încă din al doilea Război Mondial, este pentru prima dată când este utilizată pentru a identifica oscilațiile de temperatură ale feței în funcție de stările pacientului. În mod normal, spre exemplu, termografia era utilizată pentru a măsură pierderile de energie din clădiri sau pentru a identifica bolile respiratorii la animale.

\"(w540)

Emilio Gómez Milán și Elvira Salazar López, doi dintre cercetătorii implicați în proiect, au descoperit că schimbările de temperatură ale feței sunt în strânsă legătură cu activitatea cerebrală. Spre exemplu, atunci cand mințim, o parte a creierului numită ” insula” este activată. Această parte a creierului este asociată cu sistemul cerebral de recompense, sistem ce se activează doar în situații în care experimentăm senzații puternice.

Aceeași tehnică a arătat că atât bărbații, cât și femeile, atunci când sunt expuși unor stimuli sexuali, prezintă o temepratură mai ridicată în zona pieptului și în zona genitală.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here