0
(0)

Nu este vorba despre o nouă moleculă, ci de un reactiv chimic utilizat la scară largă în laboratoarele de neuroștiințe din lumea întreagă, pentru detectarea proteinelor deteriorate de Alzheimer: se numește tioflavina T (ThT) și le-a prelungit viața viermilor și șoarecilor cu peste 50%.

 

O existență mai lungă de patru săptămâni, pentru un vierme care în mod normal nu trăiește decât două sau maxim trei, este fără doar și poate un progres de invidiat. Au beneficiat de el norocoșii Caenorhabditis elegans din laboratorul lui Gordon Lithgow de la Buck Institute for Research on Aging din San Francisco, Statele Unite. Aici, cercetătorii sunt implicați de peste 10 ani în studierea unor compuși în măsură să încetinească procesele neurodegenerative asociate îmbătrânirii. Și, după cum au anunțat într-un articol apărut în revista Nature, par a fi găsit un astfel de compus chimic în măsură să crească durata de viață cu peste 50%.

Tioflavina T (ThT) sau Basic Yellow 1, cum se mai numește, pare a acționa prin menținerea așa-numitei homeostaze a proteinelor, adică echilibrul dintre sinteza și distrugerea acestora, care depinde și de capacitatea organismului de a le menține structura corectă.  Studii precedente au indicat că acest echilibru contribuie în mod semnificativ la determinarea duratei de viață, și unele boli degenerative par a fi asociate tocmai unui dezechilibru în homeostaza proteinelor.

Pornind de la ideea că anumite mici molecule pot influența agregarea proteinelor – încetinind în consecință și formarea plăcilor de amiloid-, Silvestre Alavez, un cercetător din echipa lui Lithgow, a testat circa 10 compuși chimici pe viermi sănătoși. 5 dintre ei s-au dovedit interesanți (printre care și déjà cunoscuta curcumină), dar adevărata performanța în ceea ce privește prelungirea speranței de viață s-a înregistrat la nematodele tratate cu ThT.

În studiul Alzheimerului, agentul chimic ThT este utilizat datorită capacității lui de a se lega de plăcile de amiloid (acumulări toxice de fragmente de proteine în creier) și a le semnaliza prezența.

În clipa de față sunt în curs experimente pe șoareci, pentru observarea efectului acestui marker. „Avem un nou drum de parcurs în studiul compușilor care ar putea crește durata de viață și, în același timp, să incetinească evoluția bolilor neurodegenerative”, a comentat  Alavez.
Sursa: Wired

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here