0
(0)

Știm că există sisteme stelare binare, pentru că le-am văzut. Am văzut și sisteme solare guvernate de pitice roșii. Știm că în unele cazuri, acestea sunt orbitate de cel puțin o planetă, uneori de natură să întrețină viața. Dar, oare, cum s-ar dezvolta și cum ar fi afectată vegetația în astfel de împrejurări cosmice?

 

Jack O’Malley-James, de la Universitatea din St Andrews, a studiat felul în care s-ar dezvolta plantele pe o planetă asemănătoare Pământului, dar care ar fi guvernată de doi, sau chiar de trei sori. În urma cercetării, omul de știință crede că în asemenea condiții plantele ar putea fi chiar de culoare neagră, sau gri.

Fotosinteza – transformarea luminii solare în energie – este în bună măsură baza vieții pământene. Reprezintă sursa energetică a plantelor și, prin urmare, a animalelor, urmând cursul lanțului trofic. Având la dispoziție multiple surse de lumină, viața s-ar putea regla după toate acestea, sau forme diferite ale ei s-ar dezvolta încât să folosească în mod special lumina unei singure stele.

O planetă cu mai mulți sori ar avea, practic, mai multe surse de energie disponibile pentru fotosinteză. Culoarea luminii folosită pentru fotosinteză este esențială în evoluția planetelor. Temperatura unei stele îi determină acesteia culoarea și, prin urmare, culoarea luminii fotosintetizate.

Majoritatea plantelor de pe Terra sunt verzi deoarece înglobează o biomoleculă numită clorofilă, care gestionează fotosinteza. Clorofila absoarbe razele luminoase mai ales în lungimi de undă albastre și roșii, dar reflectă, prin natura sa, lumina solară în jurul zonei verzi a spectrului electromagnetic, ceea ce face ca vegetația, în covârșitoarea ei majoritate, să pară verde pentru noi.

De aceea, plantele luminate de pitice roșii cu putere scăzută, pot părea negre pentru spectrul nostru vizual, deoarece absorb întreaga gamă a lungimilor de undă vizibile și nu reflectă nimic tocmai pentru a folosi cât mai mult din lumina disponibilă. Aceste plante putea fi capabile să folosească chiar și radiația ultravioletă sau în infraroșu pentru a genera fotosinteza.

In contrast, pentru planete care orbitează două stele asemenătoare cu Soarele nostru, radiația distructivă de la erupțiile intense poate determina ca plantele să dezvolte propriile ecrane antisolare de blocare a ultravioletelor, ceea ce ar determina, de asemenea, rezultate cromatice neobișnuite pentru oameni.

Pentru că pe alte planete vegetația nu trebuie să se comporte identic celei de pe Pământ, iar lumina primită poate diferi de cea solară pe care o cunoaștem, sunt șanse considerabile ca plantele altor lumi să fie portocalii sau roșii, spre exemplu, în funcție de lungimile de undă luminoasă de care dispun și de felul în care le reflectă.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here