0
(0)

Încălzirea globală riscă să devină o problemă mult mai arzătoare decât s-au așteptat specialiștii. Mai ales după anunțul incendiar al celor de la NASA, care afirmă că luna februarie a acestui an, 2016, a înregistrat o temperatură medie cu 1,35 grade Celsius mai mare decât media lunilor februarie din perioada 1951-1980.

februarie-2016-incalzire-globala---stiinta-tehnica-1

Ceea ce înseamnă o diferență cu 0,21 grade Celsius față de precedenta valoare-record, înregistrată în luna ianuarie a lui 2016. Sau, dacă ne-am raporta la perioada cuprinsă între sfârșitul anilor 1800 și jumătatea secolului XX, înseamnă că în luna februarie 2016 am asistat la o temperatură medie mai ridicată cu 1,55 grade Celsius față de temperatura obișnuită pentru această lună – ceea ce influențează drastic viața tuturor organismelor de pe planetă.

În plus, în zona arctică (Alaska, Canada, Europa de Est sau Rusia), precum și în Oceanul Arctic, s-au înregistrat temperaturi cu 4 grade Celsius peste media normală a lunii februarie. Ceea ce a dus la un alt record: cea mai redusă cantitate de gheață din orice lună februarie de până acum. Mai jos, un video în care se vede evoluția masei de gheață din Antarctica în ultimii 26 de ani:

Pentru oamenii de știință, aceste valori aferente lunii februarie 2016 sunt un semn clar că ne îndreptăm cu o viteză mult mai mare spre depășirea pragului de 2 grade Celsius (raportat la temperatura medie de la începutul Revoluției Industriale de acum un secol și jumătate).

februarie-2016-incalzire-globala---stiinta-tehnica-2Conform firmei de consultanță în asigurări Aon Benfield, cele mai afectate țări în luna februarie 2016 au fost Vietnam (cu pierderi evaluate la 6,7 miliarde USD din cauza secetei, aproximativ 4% din produsul intern brut), Zimbabwe (cu pierderi de 1,6 miliarde USD, tot din cauza secetei, reprezentând 12% din produsul intern brut) și Fiji (ciclonul de categorie 5 care a lovit insulele a provocat daune de aproape o jumătate de miliard de dolari, adică 10% din PIB-ul Fiji). Sunt doar câteva exemple care ne arată ce ne așteaptă dacă schimbările climatice se vor agrava.

Din păcate, orice întârziere de punere în aplicare a planurilor de combatere a poluării, conform angajamentelor luate de națiunile lumii la summit-ul COP21 Paris 2015, ne apropie periculos de mult de schimbări ireversibile, la care nu știm, în momentul de față, dacă ne vom putea adapta. Iar specialiștii afirmă că, la cum merg lucrurile, 2016 cu siguranță va fi un an și mai călduros decât a fost 2015.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?