0
(0)

Antropologul canadian Felix Pharand a lucrat 13 ani la realizarea hărţii lumii actuale, aşa cum se prezintă ea în urma tehnologizării globale. A rezultat o strălucitoare pânză de păianjen, reprezentând poziţionarea pe harta lumii a întregii infrastructuri: drumuri, trasee aeriene, cabluri de telecomunicaţii, inclusiv cele subterane ori subacvatice.

 

Felix Pharand, în vârstă de 34 ani, a creat harta cu ajutorul unui computer obişnuit, folosind date preluate de la agenţii guvernamentale geospaţiale ori de cercetare atmosferică. Datele au fost suprapuse peste imagini diurne şi nocturne ale Pământului, pentru a ilustra modul în care omenirea a transformat planeta.

Din harta domnului Pharand reiese că 3% din suprafaţa terestră este acoperită cu asfalt, această suprafaţă echivalând cu cea a Indiei.

Potrivit autorului „imaginile arată câteva feţe ale activităţilor umane la nivel global…putem vedea totul, de la drumuri pavate sau nepavate, nivel de poluare, căi ferate, linii de înaltă tensiune…ne este indicat nivelul de extindere al civilizaţiei noastre şi modul în care am modificat planeta. Civilizaţia actuală este rezultatul muncii a miliarde de oameni de-a lungul instoriei – a fost realizată cu multe eforturi şi chinuri.”

Lumea, la început de secol 21 este rezultatul a ceea ce numim Marea Accelerare, adică cea mai rapidă transformare a relaţiei om-natură din întreaga istorie. Rămâne de văzut cum va arăta ea la sfârşitul acestui secol, atunci populaţia globală fiind estimată să ajungă la 15.8 miliarde de suflete.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here