0
(0)

Un studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Columbia, Statele Unite ale Americii, sugerează faptul că Homo erectus, un precursor al omului modern, crea unelte avansate încă de acum 1,8 milioane de ani, cu cel puțin 300.000 de ani mai devreme decât se crezuse inițial. Studiul publicat deja în revista de specialitate Nature ridică și problema originii acestui hominid sofisticat și a inteligenței sale surprinzătoare.

 

Homo erectus a apărut acum circa 2 milioane de ani, deși locul originii sale este încă disputat, și a trăit într-un areal vast ce cuprindea atât Asia cât și Africa. Interesant este faptul că, deși varianta unei origini africane a fost preferată de către specialiști, unele dintre cele mai vechi și mai primitive fosile de Homo erectus au fost descoperit la Dmanisi, Georgia.

În plus, uneltele descoperite alături de rămășițele georgiene par mult mai vechi și mai puțin complexe decât cele din Kenia, una dintre cele mai bogate țări în fosile aparținând lui Homo erectus. De fapt, chiar în Kenia au fost identificate uneltele în discuție, mai multe topoare de piatră, atent șlefuite, a căror vârstă i-a surprins pe specialiști, nu mai puțin de 1,8 milioane de ani. Descoperirea face ca situl numit Kokiselei să devină cel mai vârstnic sit în care au fost descoperite unelte din cultura Acheuliană, cultura lui Homo erectus.

Uneltele acheuliene se diferențiază de celelalte creații de acest gen ale hominizilor prin mărimea și greutatea lor, ele fiind folosite pentru tranșarea animalelor mari. De altfel, primele urme ale consumării cărnii de mamut vin chiar de la Homo erectus, deși, cel mai probabil, acesta nu era capabil să vâneze și să ucidă un astfel de animal ci, mai degrabă, s-a înfruptat din leșul mamuților morți din cu totul alte cauze.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here