0
(0)

La mijlocul lunii ianuarie, am primit invitația BMW România de a „testa” o experiență inedită: prezentarea holografică a noului model BMW X2, cu ajutorul Microsoft HoloLens. De remarcat că România este prima țară din regiune unde producătorul german oferă acest serviciu „BMW X2 Holo Experience Tour”, care reprezintă un nou pas, realmente high-tech, pentru cei care vizitează showroom-urile auto.

Nu vreau să vă plictisesc cu detaliile tehnice și de marketing ale acestui eveniment (mi-ar fi fost simplu să dau copy-paste comunicatului de presă, sincer…), ci mă voi rezuma la a vă împărtăși experiența mea personală. „Ochelarii” de realitate augmentată Microsoft HoloLens arată nu neapărat SF, dar în mod clar high-tech, fiind deja utilizați într-o mulțime de domenii legate de proiectare. De unde și prețul lor foarte mare, de câteva mii de euro, deoarece sunt în primul rând o unealtă de producție și mai puțin de fun.

bmw-x2-holo-experience-stiinta-tehnica-2

Odată puși pe frunte (au câteva sute de grame, deci nu e recomandat să fie purtați pe nas, ca ochelarii obișnuiți…), vizorul special acoperă ochii și începi să vezi lumea puțin mai galbenă. Plus un mic cursor-țintă, care e fixat central, mișcându-se odată cu capul. Comanda cursorului se realizează de la o mică telecomandă ținută în mână.

De la acest cursor controlezi, practic, derularea exprienței, prin click-uri pe diverse „butoane” virtuale care apar prin aer. La începerea experienței, pe geamul încăperii a apărut un mic ecran, unde rula un filmuleț cu noul BMW X2. Indiferent de cum îmi mișcam capul sau mă mișcam în perimetru, ecranul respectiv rămânea fix pe geam, ba chiar și perspectiva se schimba ca și cum ar fi fost integrat în geam. Bizar pentru creier, sincer…

bmw-x2-holo-experience-stiinta-tehnica-3

Apasă pe ecran, iar apoi uită-te la masă” îmi spune coordonatorul experienței. Menționez că masa era goală, inițial nu înțelegeam ce caută în mijlocul camerei, fără apă, cafea sau fursecuri pe ea… Click pe cursorul poziționat pe ecranul de pe geam, după care mi-am întors capul spre masă și, surpriză, un lichid auriu a început să se reverse pe ea!

Fie vorba-ntre noi, creierul nu e păcălit de grafica CGI, fiind clară diferențierea între obiectele reale și cele generate de computer. Dar experiența în sine, de a vedea imaginile digitale „combinându-se” cu cele reale, merită. Pentru că în lumea digitală poți face orice: de exemplu, o scenă parcă desprinsă din „Terminator”, în care lichidul auriu se transformă brusc în noul BMW X2, la fel ca robotul cu rol negativ din film.

bmw-x2-holo-experience-stiinta-tehnica-4

Totul se întâmpla pe masă! Pe masa goală, ca să fiu mai exact… În timp ce eu, prin HoloLens, vedeam mașina la o scară redusă și puteam să-i schimb culorile de la niște butoane ori jantele sau alte chestii, cei de lângă mine aveau impresia că se uită la un nebun, care se-nvârte în jurul unei mese goale, analizând cu atenție aerul și din când în când întinzând mâna încercând să atingă ceva.

bmw-x2-holo-experience-stiinta-tehnica-5Făcând o paranteză, mie mi-e clar că integrarea tehnologiei HoloLens în smartphone-urile viitorului va schimba dramatic societatea. Deja îmi și închipui cum un om obișnuit de azi se va uita la cetățenii de mâine ca la niște stafii ce vor vorbi singure și vor gesticula de nebune. Dar să nu divaghez.

Ideea de bază este că, înainte de a vedea pe viu o mașină, o astfel de experiență reușește să-ți satisfacă curiozitatea mai mult decât imaginile și video-urile convenționale. Evident, publicul-țintă e reprezentat în principal de tinerii pasionați de digital, care, într-un viitor apropiat, cred că vor considera foarte normal, dar și distractiv, să-și configureze mașina în acest mod (mai trebuie lucrat puțin la rezoluția imaginilor).

Apropo de configurare, BMW Group deja oferă în rețeaua sa de dealeri o soluție complexă de car-configurator: Virtual Product Presentation. Aplicația n-are legătură cu HoloLens (deși în curând probabil se va implementa această soluție pentru o experiență cât mai provocatoare), fiind suficient un ecran pe care poți vedea din orice unghi mașina sau interiorul modificându-se în funcție de opțiunile sau pachetele selectate.

bmw-x2-holo-experience-stiinta-tehnica-6Aplicația este de un real ajutor în special în privința unor sisteme de genul celui de entertainment, unde e dificil să explici clientului diferențele dacă nu ai și un suport vizual. În plus, pentru o impresie cât mai puternică, mașina poate fi plasată într-un cadru natural, vizualizarea la 360 de grade fiind de mare efect. Un mare avantaj al acestei aplicații cred că ține de mobilitate: clientul nici nu mai trebuie să meargă la showroom, ci își poate configura automobilul pe tabletă, datele se încarcă în serverul dealerului și se poate plasa comanda. Eficiență respectabilă.

bmw-x2-holo-experience-stiinta-tehnica-7Închei cu o chestie care m-a amuzat: aplicația Snapchat Augmented Trial, o premieră pentru industria auto. Utilizatorul are posibilitatea de a plasa noul model în fotografii sau filme realizate cu Snapchat prin filtrul special Snapchat Lens, care se activează prin scanarea QR-codului special dedicat.

Și uite așa mă număr printre primii români care și-au făcut selfie cu noul BMW X2, deși mașina va ajunge la noi de-abia în martie. Dar prin aplicația asta de Snapchat poți face multe alte chestii amuzante, de la „pozarea” mașinii în fața casei până la un tur virtual al mașinii în garajul subteran, ca în video-ul următor:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=VXvtMbL_wro

În concluzie, BMW m-a convins că realitatea augmentată permite companiilor să facă următorul pas în procesul de digitalizare. Iar combinarea lumii fizice și a celei digitale într-un mod cu totul nou oferă cu adevărat o experiență inedită clienților de mașini noi. Cei interesați de BMW X2 Holo Experience pot vizita dealerii BMW, în perioada 20 ianuarie – 4 februarie.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?