(Interviu publicat în ediția Știință & Tehnică nr. 51)

C-3PO, robotul-emblematic din saga „Războiul Stelelor”, este Anthony Daniels, singurul actor care joacă în șapte din cele opt filme Star Wars de până acum (C-3PO apare cu o replică, pentru câteva secunde, și în al optulea film „Rogue One: o poveste Star Wars”)! Inevitabil, Anthony Daniels este C-3PO. În acest interviu, publicat în exclusivitate pentru România de Știință & Tehnică, vorbim atât cu unul, cât și cu celălalt, despre cea mai grandioasă fantezie SF a vremurilor noastre – o saga-cult, transformată în fenomen de masă.

 

Cine ești?
Sunt Anthony Daniels. Și sunt C-3PO!

Cum este să joci rolul lui C-3P0?
Este ciudat pentru mine să-mi dau seama că mi-am petrecut 40 de ani din viață interpretând rolul lui C-3PO. El s-a schimbat de-a lungul filmelor, dar eu l-am interpretat în șapte filme până acum. Sunt singura persoană care s-a implicat în toate aceste filme, ceea ce este neobișnuit.

Unul dintre motivele pentru care este posibil acest lucru este că C-3PO nu este uman. Ei bine, în fapt, este foarte uman pe dinăuntru: îmbătrânește în interior, oboseste și este capricios, dar la exterior este exact cum l-ați cunoscut prima dată, în 1977. Pentru o mulțime de oameni, asta este o conexiune foarte puternică. M-a ajutat să fiu o parte din această saga extraordinară. C-3PO este un personaj unic!

Povestește-ne despre istoria ta ca C-3PO.
În 1975, agenta mea mi-a spus că un american pe nume George Lucas face un film SF și vrea să mă vadă pentru rolul unui robot. Am refuzat categoric, nu mă interesa ceva SF. Inițial, agenta a fost uimită că un actor tânăr putea lepăda un interviu pentru un loc de muncă. Însă, a fost suficient de puternică să îmi spună să nu fiu atât de prost, așa că am mers și m-am întâlnit cu George, care a fost foarte amabil.

interviu-c3po-star-wars-stiinta-tehnica-1Ceea ce m-a făcut să mă răzgândesc a fost, totuși, o pictură originală a lui Ralph McQuarrie, reprezentându-l conceptual pe C-3PO în lumina Lunii, într-o altă lume, pe o planetă bizară. Din motive pe care nu le-am înțeles pe deplin niciodată, asta mi-a captat imaginația. Chipul acela mă privea din pictură. Avea alături de el un fel de briceag Swiss Army, mai ciudat, cine știe ce era? [n.r.: era R2-D2!].

Nu știu ce s-a petrecut atunci. În acel moment, ochii personajului au pătruns în sufletul meu! Vorbesc serios. Acel moment cu opera de artă a lui Ralph McQuarrie m-a adus astăzi aici, atâția ani mai târziu. De la concept, au creat un chip care le-a vorbit milioanelor de oameni din întreaga lume. S-a conectat cu ei și le-a oferit amintiri timp de trei generații.

Când mă uit la el, încă mai am acel sentiment. Chipul lui C-3PO dă impresia că gândește și că îi pasă; că îi este frică. Îi este mereu frică. Dar, pentru cei care nu îl cunosc pe C-3PO, rolul său principal sunt protocolul și eticheta. În galaxia Star Wars, însă, nu există protocol și etichetă!

A fost programat pentru a face oamenii să se simtă confortabil, iar aceștia să facă alte persoane să se simtă confortabil. Dar, de cele mai multe ori, este îngrozit de ceea ce vede că se întâmplă în jurul lui. Detestă călătoria în spațiu; urăște luptele și drama. Vrea doar să servească gustări și cocktail-uri.

Cred că oamenii se raportează la C-3PO pentru că se recunosc ei înșiși în el. El poate fi deschis despre ceva ce nu-i place și poate spune cã vrea să meargă acasă.

Ești, așadar, singurul actor care apare în toate filmele!
„Războiul Stelelor” este în mare parte despre destin. Din cauza personajului care mi s-a oferit să îl interpretez și din cauza conceptului lui George de a avea o poveste continuă, C-3PO a fost elementul stabil din toate filmele.

Ideea este că, dacă apare C-3PO, trebuie să fie un film „Star Wars”! Pentru mine este o adevărată călătorie în timp. Dar, uimitor, destinul meu este să fiu ales pentru un personaj care poate călători în timp. Și, desigur, ne-am întors.

Cum a fost reuniunea cu echipa Star Wars pentru „The Force Awakens”?
Este prima dată când ne-am întors într-un loc căruia noi, destul de amuzant, îi aparținem. Aceasta este lumea noastră! Toate destinele noastre s-au schimbat și ele ne aduc unde suntem astăzi. Aceasta este lumea căreia îi aparținem.

Cum a fost să joci din nou alături de Mark Hamill, Harrison Ford și Carrie Fisher?
Mă gândeam zilele trecute că în 1977 mergeam cu Mark, Carrie și Harrison la un restaurant indian din Londra. Seara următoare mergeam cu Carrie la bowling. Ziua următoare,  mergeam cu  Mark și cu familia sa să mâncăm fish and chips. Asta e normalitatea: să faci lucruri trăsnite ziua, apoi să mănânci fish and chips.

interviu-c3po-star-wars-stiinta-tehnica-4Este bine să apar în scene cu aceste personaje. Când joc alături de Carrie, în special atunci când suntem la repetiții, o pot privi direct în ochi, în ochii ei cei frumoși, iar ea se poate uita direct în ochii mei înroșiți și înțelegem amândoi despre ce este vorba. Trebuie să fie dificil pentru ea și ceilalți când port masca aurie și trebuie să o privească. Trebuie să se uite la ea și să își amintească emoția pe care ar vedea-o pe fața mea.

Dacă C-3PO este îngrijorat, și eu sunt îngrijorat. Am spus că unul dintre motivele pentru care C-3PO „funcționează” este realitatea reflectată de ceilalți actori. În cazul în care nu pot lucra cu un om de aur, nu i-ați crede. Dar credința li se reflectă prin chip către tine, publicul. Este o bucurie să o vezi pe Carrie privindu-l și vorbindu-i lui C-3PO cu mare sinceritate. Cred că ține la el. Au fost împreună mult timp.

Ai același costum în „Star Wars: The Force Awakens”? S-au făcut modificări?
În Episodul VII, C-3PO este din nou așa cum îl știți. Există însă schimbări subtile. Unele sunt tehnic în interior și eu le cunosc. S-au făcut mici modificări și fanilor le vor plăcea. Vă voi împărtăși care este cea mai mare, un element ultra secret.

În primul film, „O nouă speranță”, piciorul stâng al lui C-3PO era argintiu și nimeni nu a observat vreodată deoarece era deschis la culoare și reflecta aurul, deșertul sau nisipul. Ideea originală a lui George Lucas a fost că C-3PO avea un trecut. „Star Wars” nu s-a întâmplat dintr-o dată; nu a fost prima pagină a poveștii. A fost pagina cu numărul un milion dintr-o poveste veche de secole despre bine și rău.

interviu-c3po-star-wars-stiinta-tehnica-3Unul dintre conceptele lui George este că personajele ar trebui să fie înfrânte, folosite, zgâriate. Asta te face să te gândești că ceva li s-a întâmplat deja, că au o istorie. Ulterior, J.J. Abrams [n.r.: regizorul „Star Wars: The Force Awakens”] reușește să meargă mai departe. C-3PO – nu știu cum se simte în legătură cu acest lucru, dar nu cred că e fericit, pentru că este un puritan – are un braț roșu.

Brațul lui stâng este brutal, roșu, ruginit, sangvin. Ceva i s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Rebelii au trecut prin tot felul de aventuri și drame, iar C-3PO și-a pierdut un membru. Ar fi frumos să fie întreg în episodul VIII sau în episodul IX. Deci, oamenii se vor gândi la asta. Este unul din lucrurile care fac „Războiul Stelelor” atât de elocvent, abordabil și aparținând oamenilor.

Când ai fost ultima dată pe platoul „Star Wars”?
Ultima dată, C-3PO a apărut într-un film în „Răzbunarea lui Sith”. A intrat pe platou în urmă cu 10 ani, s-a simțit ca acasă, deși probabil era cam dezordine pentru gustul lui. Acum, totul arată cam ca la început de tot.

interviu-c3po-star-wars-stiinta-tehnica-5Relația cu R2-D2 este aceeași, nu-i așa?
Când am început să lucrez cu R2-D2, a trebuit să improvizez o relație cu o cutie care nu vorbește. Era aproape ca un exercițiu din timpul cursurilor de actorie, să faci publicul să creadă că această cutie are personalitate. Cred că am reușit și că sunetele lui Ben Burtt sunt foarte impor- tante. Dintr-o dată, întrezăream un dialog și era magic.

Cum este, din nou, cu efecte speciale pe platou și cu ființe „reale”?
Unul dintre motivele pentru care „Războiul Stelelor” și-a păstrat și chiar extins rolul în cultura populară este dezvoltarea erei digitale. „Star Wars” a crescut odată cu tehnologia. George Lucas a fost extrem de interesat de tehnologie și de aplicațiile sale.

Pe de altă parte, J.J. Abrams a făcut ceva extraordinar. A absorbit tehnologia cinematică originală, dar și pe cea nouă și are abilitatea de a le împleti, astfel încât să păstreze atmosfera retro. Din câte îmi dau seama, J.J. a făcut o treabă extraordinară impletind totul într-un amestec digital, zic eu, perfect. Acolo unde este nevoie să fie lucruri reale, sunt reale. Sunt personaje controlate de cineva și sunt și actori complet costumați, și totul a fost real și organic pe platou.

Cât de bine ați colaborat cu toții pentru „Star Wars: The Force Awakens”?
Cred că pe orice platou de filmare, și în special aici, este un sentiment extraordinar de colaborare. Sunt atât de multe departamente, fie de recuzită, machiaj, costume, garderobă, scenografi, costumieri de platou, pirotehnie, lumini, cameră, sunet sau actorie. A creat o experiență în care am colaborat cu toții. Toți am fost liberi să punem întrebări, să încercăm anumite lucruri.

Desigur, nu puteam irosi complet ziua regizorului, dar el a creat un loc în care fiecare a putut oferi ceva. Trebuie spus că o parte dintre membrii echipei nu erau născuți când am făcut primul film „Star Wars” [1977], dar unii erau. Își amintesc prima dată când au văzut nava spațială trecându-le pe deasupra capului la începutul Episodului IV. Și au fost mândri că fac parte din vechea generație din „Star Wars”.

Spune-ne ceva despre Daisy Ridley [n.r.: actrița care o interpretează pe Rey, unul dintre noile personaje principale] și noul robot, BB-8.
Daisy s-a descurcat foarte bine. O invidiez pentru abilitatea ei și pentru ușurința cu care părea că o face. Nu îți dai seama cât efort a depus. S-a dăruit trup și suflet. Îi admir pe ea și pe John Boyega.

interviu-c3po-star-wars-stiinta-tehnica-6BB-8 este extraordinar și m-a luat prin surprindere. Eram pe platou, mă uitam la acest android care prindea viață în fața mea. M-a cucerit pe loc. Am o scenă cu BB-8. Te-ai astepta să spun că BB-8 are o scenă cu mine, dar BB-8 este un star, eu joc cu el. Este un personaj încântător. Îmi pare rău, R2, nu am ce face! Cred ca toată lumea se va îndrăgosti de BB-8.

De ce este „Star Wars: The Force Awakens” un film special?
„Star Wars” a ajuns să facă parte din cultura noastră la fel ca și „Scufița Roșie”. Publicul din 1977 s-a auto-creat. Oamenii se înghesuiau să vadă acest film SF, apoi alergau și le spuneau prietenilor. Și tot așa, fenomenul s-a auto-generat!

interviu-c3po-star-wars-stiinta-tehnica-7S-a creat o bază de fani care abia aflau povestea și erau purtați departe, într-o fantezie. Îi ducea într-o fantezie care, pentru ei, era reală. Oamenii credeau cu tărie în ea și la fel s-a întâmplat și cu generațiile următoare. Iar J.J. a creat o lume din care fanii dețin acum o parte. Este a publicului. Nu le place dacă te amesteci prea mult. Au preluat controlul.

Publicul știe cum trebuie să fie un element din „Star Wars”. Există o echipă de oameni care au fost la început, care vor totul cum era și care vor face lucrurile astfel. Lumea va fi încântată. Premiera va fi plină de emoție. Da, ne-am întors. Și „Star Wars” nu se oprește aici!

Comentați pe Facebook