15.000 de oameni au trecut pragul Sci+Fi FEST 2016, festivalul de știință și science fiction, organizat pe 30 septembrie și 1 octombrie la Biblioteca Națională a României de revista noastră, în parteneriat cu Centrul Cultural Casa Artelor / Primăria Sectorului 3 și ARCUB, centrul cultural al municipiului București / Primăria Generală a Capitalei.

Pentru o primă ediție, pentru un asemenea eveniment nișat, Sci+Fi FEST a ieșit senzațional: oricum, cu mult peste așteptările noastre. Ne-a confirmat ceea ce intuiam încă de la Astrofest-ul din primăvară – există o mare poftă pentru cunoaștere, pentru inovație, pentru cercetare și științe, pentru anticipație și artă SF&F, iar „oferta” de pe piață, în acest moment, nu o satisface.

Tocmai de aceea, în 2017 ne propunem să facem din cele două festivaluri puncte axiale de referință ale agendei Bucureștiului și nu numai – concepem deja un program mai lung și extins, cu și mai multe atracții față de cele „numai” 50 din acest an. Până atunci, vă dăm din nou întâlnire la Cluj, la ceea ce se anunță cel mai mare festival de tehnologie din Transilvania, TechFest, între 11 și 20 noiembrie – S&T este partener media, expozant și invitat într-o altă sci&tech-poveste frumoasă, concepută, de data aceasta, de prietenii noștri clujeni.

Profit de această pagină pentru a-mi exprima bucuria: aproximativ 8.000 de copii din sectorul 3 al capitalei s-au înscris, în acest an, la programul educațional gratuit „Pepiniera de talente” dezvoltat de partenerii noștri de la Centrul Cultural Casa Artelor. Dintre aceștia, 240 au optat pentru modulul de științe, modul patronat de revista noastră.

Ce-și propune Știință&Tehnică acolo? Ne dorim foarte mult să „reparăm” și să completăm un pic programa școlară. Spre exemplu, toți copiii sunt fascinați de planete, stele sau galaxii și de istoria veche a planetei (de dinozauri, animale preistorice sau hominizi). Cu toate acestea, nici astronomia, nici evoluționismul nu sunt prezente în manualele școlare.

De asemenea, revenim la misiunea de bază, auto-asumată, a acestei publicații: aceea de a fi un ghid pentru viitor. Copiii noștri vor conviețui zi de zi într-o lume în care inteligența artificială, roboții, nanotehnologia, smart-city-ul și aventurile spațiale vor fi realități banale. Dorim să-i familiarizăm cu acest viitor care se anunță generos în oportunități pentru cei cu mintea deschisă, pentru cei avizi de cunoaștere.

Iar „Pepiniera de talente” reprezintă pentru noi o oportunitate extraordinară de a testa programul Clubului S&T pentru școli, pe care l-am prezentat într-o ediție anterioară a revistei.

Spre final, un mic paradox. Trăim în cea mai bine informată societate posibilă sau, în orice caz, în societatea cea mai deschisă cu privire la informație, la orice tip de informație, din toate timpurile. Dacă Neil Gaiman ar rescrie, astăzi, romanul „American Gods” (apropo, în luna septembrie a acestui an tocmai s-a terminat de filmat primul sezon al serialului TV omonim, care va fi difuzat din primăvara lui 2017), scriitorul englez ar fi obligat să-l „rupă” pe The Technical Boy – care întrupează, în carte, zeul cel nou al internetului și computerelor – în mai multe personaje: Sir Goo Jill, Mrs. Weak Pedia, Miss Tweety R., Cartea Fețelor, Mr. Stan Gram, Mr. Smart Whatever (asta pentru a păstra topica gaimaniană).

În fapt, suntem bombardați cu atât de multe și de felurite date, încât trebuie să ne facem zilnic propria selecție în privința invitaților care ne calcă pragul în palatul amintirilor. O operațiune deloc lesnicioasă: uneori, greșim teribil. Tocmai de aceea, astăzi, într-o adevărată i-open society, cazurile foarte răsunătoare (și, din păcate, destul de dese) de pseudo-medicină / pseudo-istorie / pseudo-știință par de-a dreptul halucinante, strigătoare la cer.

Trăim în lumea în care pe zi ce trece facem pași tot mai mari spre internet of things (smart living-ul total), spre momentul de singularitate al I.A.-ului sau colonizarea planetei Marte, dar, în același timp, trăim în lumea lui Doctor Strange. O lume în care „artele mistice” capătă spectru vizibil, palpabil, cu influență directă în viețile noastre. Credem în horoscop, credem în tratamente naturiste și medicini alternative, credem în puterea vindecătoare a moaștelor, credem în semne și superstiții, credem în puterea miraculoasă a pietrelor, a plantelor și a talismanelor, credem în istorii paralele, credem în tot felul de bazaconii conspiraționiste.

Mircea Eliade spunea că nu vom „scăpa” niciodată de credințe, de miraculos, de ritualuri, pentru că acestea sunt parte integrantă a condiției noastre umane. Că toate revin într-o recurență fără de sfârșit, într-o formă sau alta, că se transformă și renasc cu altă configurație, alt conținut. Poate că marele istoric al religiilor are perfectă dreptate: astfel au apărut, de exemplu, transmisiile live pe Facebook și selfie-urile făcute la moaștele sfintei Paraschiva. Cine știe, dincolo de bășcălia generalizată, or fi și ele bune la ceva…

Comentați pe Facebook