0
(0)

După ce lunile ianuarie și februarie ale lui 2016 au devenit cele mai călduroase din istoria măsurătorilor temperaturilor pe glob, iată că și luna martie marchează un astfel de record. Ceea ce face foarte clar faptul că încălzirea globală e cât se poate de reală și de periculoasă.

Mai mult, această lună martie este a 11-a lună consecutivă în care se înregistrează recorduri de temperaturi ridicate. Ceea ce îl face pe Gavin Schmidt, director al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale din cadrul NASA, să afirme că „există 99% șanse ca 2016 să devină un an record” (în materie de temperaturi ridicate). Din anii ’80 încoace, planeta a înregistrat recorduri de temperatură în medie la fiecare trei ani, iar 15 dintre cei mai călduroși 16 ani aparțin secolului XXI.

incalzirea-globala-martie-2016-record---stiinta-tehnica-1
Din anii ’80 încoace, temperatura medie globală a crescut vertiginos

Unul dintre efectele care îi îngrijorează pe cercetători ține de iernile foarte calde și de temperaturile foarte ridicate din zona arctică. De pildă, topirea ghețurilor în Groenlanda se petrece cu o viteză incredibilă, iar cercetătorii trebuie să refacă toate calculele și modelele computerizate de până acum. În vara lui 2016 se așteaptă cea mai mică grosime a stratului de gheață, de la începutul măsurătorilor din anii ’70.

Este adevărat, și fenomenul El Nino are un cuvânt de spus: este vorba despre curenți care, o dată la câteva zeci de ani, permit oceanului să elibereze în atmosferă căldura acumulată timp de câteva decenii sau sute de ani. Însă și aici tot omul poate fi considerat responsabil, deoarece intensitatea lui El Nino este direct influențată de poluarea produsă de activitatea industrială și de acumularea masivă în atmosferă a emisiilor de CO2 și a altor gaze cu efect de seră.

Alți cercetători sunt de părere că fenomenul El Nino se va termina în curând, așa încât temperaturile vor coborî în următorii ani și lucrurile vor reveni cât de cât la normal – adică vom intra în perioada fenomenului El Nina, unde predomină sistemele de furtuni care răcesc atmosfera. Însă există un risc mare ca acest lucru să nu se întâmple, iar schimbările climatice inițiate de încălzirea bruscă a planetei, mai ales în ultimii 2-3 ani, să înrăutățească foarte mult situația.

Una dintre problemele majore cu care umanitatea se va confrunta până la finalul acestui deceniu ține de atingerea unui prag critic: temperatura medie globală are toate șansele să crească, până în 2020, cu 1,5 grade Celsius față de nivelul din 1880, de la începutul Revoluției Industriale. Ceea ce va spulbera orice încercare de a limita această creștere la doar 2 grade Celsius până în 2100, conform obiectivelor de la summit-ul COP21 Paris, din decembrie 2015.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?