0
(0)

Reptilele asemănătoare mamiferelor au apărut pe Terra acum cel puțin 300 de milioane de ani, cu mult înaintea dinozaurilor, și ele au dat naștere mamiferelor din Mezozoic, strămoșii evolutivi ai mamiferelor de astăzi. Animale bizare, care nu se aseamănă cu nimic din zilele noastre, și care ar fi trebuit să dispară odată cu apariția primelor mamifere. Însă misterele lor sunt departe de a fi rezolvate.

O echipă de arheologi a scos la lumină în Kuwajima, Japonia, sute de dinți aparținând unei familii de reptilo-mamifere, tritilodontide, o familie care a supraviețuit, cel puțin în teorie, până în Jurasic, alături de primele mamifere și de dinozaurii care atinseseră deja dimensiuni gigantice. Problema acestor fosile nou descoperite este că ele nu provin din Jurasic, ci din Cretacic, ceea ce le face cu mult mai tinere decât și-ar fi imaginat cineva.

Iar o astfel de descoperire demonstrează că tritilodontidele nu au dispărut pe măsură ce mamiferele erbivore le-au luat locul în nișa lor ecologică, ci au conviețuit cu acestea pentru zeci de milioane de ani.

În acest moment, nu există o explicație plauzibilă cu privire la conviețuirea acestor două grupuri animale în aceeași nișă ecologică, pentru o perioadă atât de îndelungată de timp. De asemenea, descoperirea ridică un serios semn de întrebare cu privire la poziționarea acestor creaturi în lanțul evolutiv.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?