0
(0)

Mogees (sau Suprafață Gestuală Mozaicală, în traducere aproximativă) este un dispozitiv muzical miniatural, construit de Bruno Zamborlin, Norbert Schnell și Frederic Bevilacqua, ce se aseamănă la prima vedere cu un stetoscop, dar care îi oferă oricărui utilizator posibilitatea de a se exprima muzical, chiar dacă nu cunoaște vreun instrument acustic.

 

Aparatul denumit Mogees este funcționează, esențial, prin intermediul unui microfon de contact ce transformă orice suprafață dură într-o interfață muzicală capabilă să reproducă mostre sonore.

Ceea ce diferențează Mogees de alte interfețe asemănătoare este aceea că diferite tipuri de stimulare tactilă generează rezultate sonore diferite. Gesturi simple precum scărpinatul, frecatul, sau pipăirea suprafeței pe care este atașat Mogees pot produce o gamă surprinzătoare de sunete, adecvate unei compoziții muzicale de angajament.

Principiul de funcționare este simplu: atunci când utilizatorul interacționează cu o suprafață rigidă, microfonul de contact din structura dispozitivului recepționează vibrațiile rezultate, care sunt apoi transformate direct în sunet perceptibil de urechea umană, sau folosite pentru selectarea unei mostre audio adecvată dintr-o bază de date.  Mostra selectată este, desigur, rulată instantaneu, astfel încât „muzicianul” de ocazie să beneficieze de o experiență în timp real.

Dincolo de toate acestea, Mogees nu limitează interacțiunea doar la nivelul mâinilor unei persoane; suprafața de contact cu dispozitivul poate fi atinsă cu aproximativ orice obiect. În plus, nici nu este necesar ca suprafețele de lucru să fie perfect netede – și trunchiul unui pom poate servi foarte bine ca „instrument muzical”, după cum se poate observa și în videoclipul atașat.

Sursa

Foto: Bruno Zamborlin

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here