0
(0)

Putem spune despre Jupiter că este, la propriu, cel mai mare mister din sistemul nostru solar. Totuși, chiar mâine NASA va lansa o misiune cu scopul de a schimba acest lucru, prin trimiterea sondei spațiale Juno în atmosfera uriașei planete, pentru a cerceta eventuala existență a apei.

 

Cu circa 15 ani în urmă, misiunea Galileo, de la NASA, a descoperit inconsistențe bizare în atmosfera lui Jupiter. Modele ale sistemului solar sugerează că planeta s-a format aproape de locul unde este astăzi, într-o zonă a sistemului solar în care vaporii de apă condensează. Cu toate acestea, sonda lansată în 1995 de Galileo în atmosfera planetei a descoprit surpinzător de puțină apă pe Jupiter.

Desigur, problema ridicată este dacă misiunea a nimerit un punct secetos de pe Jupiter, sau întreaga planetă este săracă în apă. Juno va încerca să rezolve misterul verificând existența apei aici prin șase frecvențe de microunde diferite. Acestea vor releva concentrația moleculară a atmosferei de la straturile superioare ale acesteia și până la presiuni de circa 100 de atmosfere terestre. Dacă întreaga planetă se va dovedi uscată, atunci cunoștințele noastre despre locul formării corpurilor în sistemul solar vor trebui reconsiderate.

Aeronava Juno are un design novator. Trei aripi fotovoltaice, fiecare cu o lungime de circa nouă metri, se vor deschide după lansare. Aceste panouri mari sunt cruciale, doarece lumina solară din apropierea lui Jupiter însumează doar câteva procente din strălucirea pe care o are pe Pământ.

După lansare, Juno va călători vreme de cinci ani înainte să pătrundă în orbita jupiteriană, prin zona polară a planetei, acolo unde va fi protejată de distrugătoarele centuri de radiație ale lui Jupiter.  Sonda se va roti de 32 de ori în jurul planetei pe o perioadă de un an, la o altitudine de numai 5.000 de kilometri deasupra plafonului de nori.

Făcând aceasta, nava va colecta date despre câmpurile gravitațional și magnetic ale planetei, care ar putea oferi informații despre structura sa internă, inclusiv dacă are un miez solid. Acesta este un mister, deoarece nu se cunoaște ce soi de materie ar exista și cum s-ar comporta ea la presiunile extreme din interiorul unui corp atât de masiv. Aceste presiuni sunt estimate la o valoare de 50 de milioane de atmosfere terestre, susține Fran Bagenal, membru al misiunii, care este de părere că necunoașterea locurilor unde se află apa în sistemul solar este o problemă majoră, care trebuie rezolvată cât mai repede.

Sursa

Foto: 2desktop

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here