0
(0)

Instrumentul NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), primul telescop cosmic care va analiza spectrul electromagnetic al razelor X de energie înaltă – între șase și 79 keV (kilo-elecronvolți) – a ajuns recent la Baza Aeriană din Vandernberg, California, unde va fi montat la bordul  vehiculului de lansare Pegasus, pentru a decola spre orbita circumterestră pe 14 martie.

 

Printre alte obiective, în cadrul misiunii sale de doi ani, telescopul va realiza un recensământ al stelelor stinse și al găurilor negre de pe cerul extragalactic, analizând cu atenție resturile de supernove tinere pentru a înțelege cum explodează stelele și pentru a cartografia flamele de la suprafața Soarelui.

Spre deosebire de telescoapele orbitale anterior folosite, capabile să urmărească doar razele X de energie slabă, NuSTAR folosește ca înveliș pentru oglinzile sale două materiale depozitate alternativ unul deasupra celuilalt: un material foarte dens (ca wolframul) este împerecheat cu un strat de mică densitate (ca siliciul), formand o rețea de cristale care sporește capacitatea de reflectare a razelor de mare energie.

„Ochii” telescopului – două unități optice Wolter-I – vor avea fiecare câte 130 de cilindre concentrice din oglinzi, oglinzi învelite în aceleași structuri multistratificate. Imaginile captate cu ajutorul celor doi „ochi” vor fi apoi reconstruite de către astronomii de la sol.

Asemenea ochilor omenești, cei doi senzori de raze X trebuie poziționați la oarecare distanță unul față de celălalt pentru a avea lungimi focale mari. NuSTAR reușește acest lucru prin extinderea structurii centrale – telescopul măsoară doi metri lungime acum, dar în spațiu el se va extinde până la lungimea de zece metri, despărțind la o distanță apreciabilă cei doi senzori.

Sonda de detectare a razelor X urmează a fi atașată vehiculului de lansare Pegasus. Duo-ul va fi lansat în Spațiu de o navă cosmică L-1011 Stargazer, care va decola aproape de ecuator, de pe Atolul Kwajalein, din Pacific, pe 14 martie. L-1011 se va desprinde de Pegasus, care va duce apoi NuSTAR pe orbita Pământului.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here