0
(0)

Este o certitudine faptul că noi, oamenii, ca un singur exemplu, avem un strămoș comun cu bureții, un strămoș care a trăit în urmă cu sute de milioane de ani. Însă data precisă la care ar fi proliferat acest organism primitiv face în continuare subiectul disputelor academice.

 

Descoperirea în China a unei fosile minuscule de burete, veche de 600 de milioane de ani, confirmă ipoteza conform căreia bureții au apărut înainte de Explozia Vieții din Cambrian, de acum 542 de milioane de ani. Iar dacă forme atât de avansate de bureți existau deja acum 600.000.000 de ani, este cert că strămoșii acestora au o vechime cu mult mai mare și încă așteaptă să fie descoperiți.

Studiile de până acum susțineau că bureții au apărut acum circa 750-800 de milioane de ani, însă datele fosile au fost extrem de sărăcăcioase. Cel puțin până la descoperirea profesorului Maoyan Zhu de la Academia Chineză de Știință. Fosila identificată de cercetătorul chinez, lată de doar 1,2 milimetri și înaltă de 1,1 milimetri, s-a dovedit extrem de asemănătoare cu bureții de azi, deși vârsta sa depășește granița Cambrianului.

Botezat Eocyathispongia qiania, buretele preistoric este, fără îndoială, un organism extrem de complex, compus din sute de mii de celule, ceea ce sugerează o etapă evolutivă avansată. Și asta, conform specialiștilor chinezi, nu poate decât confirma faptul că bureții au fost unele dintre primele organisme complexe de pe Terra, organisme cu o istorie care poate ajunge chiar și la 800 de milioane de ani.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here