0
(0)

Specialiștii de la Universitatea Rice, ai firmei olandeze Teijin Aramid, ai Forțelor Aeriene SUA și de la Institutul Technion din Israel au dezvăluit, după eforturi susținute vreme de zece ani, o nouă fibră realizată din nanotuburi de carbon (CNT), care arată și se comportă precum o fibră textilă, dar conduce electricitatea și căldura întocmai asemenea firelor metalice.

 

Noile fibre CNT încorporează o conductivitate termică apropiată de a celor mai bune fibre de grafit, dar cu o conductivitate electrică de zece ori mai mare decât a acelora. De asemenea, în timp ce fibrele din grafit sunt fărâmicioase, noile fibre CNT sunt la fel de flexibile și de rezistente precum firele textile, motiv pentru care specialiștii se așteaptă ca tot acest „cocktail” de proprietăți să conducă la realizarea unor noi produse cu trăsături unice pentru industriile auto, aerospațială, medicală și de vestimentație inteligentă.

\"(w540)

Noua fibră, asemănătoare cu ața și având mai puțin de un sfert din grosimea unui fir de păr omenesc, conține de la zeci de milioane până la mii de miliarde de nanotuburi împachetate unul lângă celălalt. În mod ideal, aceste nanotuburi vor fi aliniate perfect – precum pixurile într-o cutie – și foarte strâns legate.

Unele laboratoare au explorat mijloace de a cultiva și crește ca atare astfel de fibre întregi, dar ratele de producție pentru acestea s-au dovedit foarte lente comparativ cu metodele de producție care au la bază un proces cunoscut sub denumirea de „wet spinnig” – un fel de „centrifugă umedă”. În cadrul acestui proces, bucăți de nanotuburi brute sunt dizolvate într-un lichid și apoi tranzitate prin găuri minuscule pentru a forma fire lungi. Abia în 2009 s-a identificat solventul potrivit pentru nanotuburi, și anume acidul clorosulfuric.

\"(w540)

Acum, cercetătorii pun bazele unui proces industrial de producție a nanofibrelor, care întrec în mai multe privințe materialele de înaltă performanță disponibile comercial în prezent. „Avem, în sfârșit, o fibră din nanotuburi cu proprietăți inexistente în cazul altor materiale: arată ca ața, dar se comportă atât ca firele metalice, cât și ca rezistentele fibre de carbon”, susține Matteo Pasquali, profesor de inginerie chimică și biomoleculară în cadrul Universității Rice.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here