0
(0)

Este vorba, probabil, de cea mai perfecționată proteză pentru braț realizată vreodată. Succesul a fost anunțat pe 17 decembrie de ediția online a revistei Lancet.

 

Cercetători de la University of Pittsburgh School of Medicine și  University of Pittsburgh Medical Centre (UPMC) au reușit să realizeze o proteză completă de braț care este comandată direct de către creierul. Pentru aceasta cercetătorii au implantat un două mici dispozitive, cu câte 96 de electrozi, în zona cortexului motor stâng al unei paciente tetraplegice, în vârstă de 52 de ani. Electrozii implantați colectează comenzile date de creier, după care acestea sunt analizate de un calculator și sunt transformate în semnale de comandă pentru proteză. Avem de-a face cu o proteză comandată print intermediul unei interfețe creier-mașină.

Proteza de braț șapte grade de libertate, ceea ce îi permite să imite foarte bine mișcările unui braț adevărat.

După implantarea electrozilor au fost necesare 13 săptămâni de antrenament. Rezultatele sunt cât se poate de spectaculoase. Pacienta poate  comanda direct brațul robot, astfel încât să apuce și să manipuleze obiecte, aproape ca și cum ar avea un propriul său braț. în cadrul unei conferințe de presă Jan Scheuermann, pacienta căreia i-a fost implantat dispozitivul, a declarat că ”Este extraordinar! Acum pot să mișc obiecte. Nu am mai făcut asta de aproape zece ani… Nu trebuie să mă gândesc încotro vreau să mișc un anume obiect, este de ajuns să vreau asta!”

Pentru viitor echipa de cercetători are două obiective importante. Se dorește ca proteza de braț să poată fi comandată wireless, prin semnale radio, și, mai apoi, se dorește montarea unor senzori pe proteză, care, la rândul lor, să transmită semnale către creier. În acest fel utilizatorul va putea ”simți”, textura, temperatura, dimensiunile etc. ale obiectului pe care îl apucă.

Vă invităm să urmăriți un  material video de nouă minute, realizat de către echipa de cercetători de la la University of Pittsburgh School of Medicine în care puteți vedea cum este folosită noua proteză.

Surse: Lancet, UPMC

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here