0
(0)

Poate că nu suntem capabili să vedem fantome, așa cum ne ilustra producția hollywoodiană cu nume predestinat „Al șaselea simț”, dar este cert că strămoșul omului, atunci când a făcut primii pași în afara mediului acvatic, avea acest al șaselea simț.

 

Cercetătorii de la universitățile Cambridge și Cornell din New York afirmă că au reușit să identifice familia animalului care, acum 500 de milioane de ani, urma să dea naștere liniei animale din care, în urmă cu circa 200.000 de ani apărea omul. Mai mult, pe lângă om, nu mai puțin de 65.000 de specii de vertebrate, dintre care aproximativ 30.000 terestre, îi datorează existența acestui pește prădător care făcea primii pași în afara apelor. Rezultatul studiului publicat recent în Nature Comunication reprezintă eforturile a peste 25 de ani de muncă asiduă și aduce ceea ce poate fi numită o veritabilă revoluție în evoluționism și paleoantropologie.

\"(w540)

Acum sute de milioane de ani s-a petrecut o separare majoră în rândul vertebratelor. Una dintre linii a fost cea actinoperigienilor, iar alta cea a sarcopterigienilor. Această a doua linie este și cea care dă naștere vertebratelor terestre. Interesant este că acel enigmatic strămoș al vertebratelor terestre era dotat cu electrosenzori prin care detecta câmpurile electrice din apă, acel al șaselea simț pomenit de specialiști. Cercetările oamenilor de știință americani au demonstrat că astfel de electrosenzori încă întâlniți la multe specii de pești și salamandre se formează din aceleași segmente embrionare din care se dezvoltă și pielea. Faptul că păsările, reptilele sau mamiferele au pierdut acești senzori este pur și simplu un efect al evoluției, ei fiind inutili pe uscat.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here