5
(1)

Meditația ne schimbă. Un nou experiment, coordonat de o echipă de cercetători de la Unviersitatea din Sussex în Brighton, UK, a dus la concluzia că indivizii care meditează regulat sunt mai conștienți de activitatea subconștientă/inconștientă a creierelor lor.

Rezultatele sugerează că sentimentul de control conștient asupra acțiunilor noastre poate varia și oferă de asemenea indicii importante în sensul înțelegerii naturii complexe a liberului nostru arbitru. Meditația poate face acest lucru posibil.

Celebrul experiment care a pus la încercare noțiunea de liber arbitru a fost derulat inițial în 1983 de către neurologul Benjamin Libet. Experimentul presupunea măsurarea activității electrice din creierul unor subiecți atunci când acestora li se cerea să apese un buton în orice moment ales de ei, urmărindu-se în același timp un ceas special care permitea notarea cu precizie a momentului acțiunii.

Meditatia
Credit foto: Ovidio Gonzalez/NurPhoto via Getty

S-a constatat că, în mod tipic, indivizii simțeau că decid să apese butonul cu aproximativ 200 milisecunde înainte ca degetele lor chiar să se miște – dar electrozii au arătat că activitatea în acea zonă a creierului responsabilă de controlarea mișcărilor apărea cu 350 milisecunde mai înainte ca oamenii să simtă că au luat decizia. Acest lucru sugerează că, de fapt, creierul inconștient era cel care „decidea” când să apese butonul.

În noul studiu, cercetătorii au replicat o versiune simplificată a experimentului – omițând electrozii – cu 57 de voluntari, dintre care 11 practică în mod reculat meditația de tip mindfulness. Aceștia din urmă au avut o pauză de timp mai mare între momentul când au simțit că iau decizia să își miște degetele și mișcarea propriu-zisă – 149 milisecunde, față de 68 milisecunde în cazul celorlalți subiecți.

Acest lucru sugerează că practicanții de meditație au recunoscut activitatea inconștientă a creierelor lor mai devreme decât oamenii obișnuiți, potrivit lui Peter Lush, membru al echipei. Acest lucru susține ideea vehiculată printre cei care meditează, idee potrivit căreia această practică le permite să devină mai conștienți de procesele interioare ale trupurilor lor.

Conștientizarea intenției noastre de a acționa este o componentă fundamentală a condiției umane, deci orice o afectează este important de studiat și de înțeles. Cercetări anterioare au demonstrat că oamenii care meditează sunt mai greu de hipnotizat, iar cei care pot fi hipnotizați cu ușurință sunt mai puțin „mindful”, cu alte cuvinte sunt mai puțin conștienți de procesele lor interne.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?