0
(0)

Departamentul american NOAA (National Oceanic and Athmospheric Administration) ne anunță un lucru pe care îl consideră foarte grav: la Polul Sud, zona pe care activitățile umane o influențează cel mai puțin, a fost înregistrat un nivel de emisii CO2 de 400 ppm. Conform cercetătorilor, în ultimii 4 milioane de ani nu s-a mai înregistrat un nivel așa de ridicat al concentrației de gaze cu efect de seră în zona antarctică.

Cercetătorul șef Pieter Tans, din cadrul NOAA, crede că nivelul emisiilor de CO2 din atmosferă nu va scădea sub limita de 400 ppm „în timpul vieții noastre”, ci este de așteptat să rămână peste această valoare mii de ani de acum încolo, chiar dacă omenirea va reduce poluarea cauzată de arderea combustibililor fosili.

emisii-co2-polul-sud-arctic-stiinta-tehnica-2

Măsurătorile arată că, în timpul anului, concentrația de CO2 din atmosfera Polului Sud crește când în emisfera nordică este toamnă și iarnă, scăzând în timpul verii, când plantele terestre reciclează o parte a dioxidului de carbon. Așa încât acum specialiștii NOAA sunt foarte curioși dacă, spre finalul lui 2016, în zona antarctică vor înregistra scăderea concentrației de CO2 sub 400 ppm sau trendul crescător se va menține.

Din păcate, pariurile sunt foarte pesimiste: dat fiind că în 2015 s-a înregistrat cea mai mare creștere a nivelului mediu al emisiilor de CO2 din atmosfera terestră, cei mai mulți specialiști estimează că încălzirea globală va continua, chiar și după terminarea influențelor fenomenului El Nino, ciclul de încălzire al Oceanului Pacific.

Pieter Tans concluzionează: „Concentrația de CO2 crește mult mai rapid decât în ultimele sute de mii și chiar milioane de ani. E o creștere realmente explozivă față de procesele naturale. Nu mai putem nega dovezile conform cărora această încălzire globală accelerată e cauzată în primul rând de poluarea umană”.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?