0
(0)

Construcția avionului cu ajutorul noii tehnologii a printării tridimensionale, prezentate de site-ul nostru în urmă cu doar câteva zile,  constituie o premieră la nivel mondial. Deşi a fost creat exclusiv cu ajutorul computerului, poate atinge viteze de 160 kmh (100 mph), având o anvergură a aripilor de doi metri. La fabricarea sa a fost folosită o imprimantă specială, care tipăreşte obiecte pe straturi de nailon, ulterior asamblate cumulativ.

 

Componentele aeronavei au fost produse separat, cu ajutorul \”printării 3D\” şi asamblate prin presare, fără vreun fel de unelte ori adezivi, în doar câteva minute.

Realizarea echipei de ingineri de la Centrul de Design şi Ingineri Computerizată al Universităţii din Southampton ar putea revoluţiona industria aeronautică – aparatul de zbor, cu motorizare electrică nu are nevoie de pilot, având în dotare un mini-sistem de pilot automat.

Procesul de fabricare folosit de echipa de cercetători, numit „sinterizare laser”, permite proiectanţilor să creeze forme şi structuri care ar presupune în mod obişnuit costuri mari de producţie.

Noua tehnologie permite dezvoltarea unui aparat de zbor funcţional de la stadiul de concept în doar câteva zile – în timp ce construcția aeronavelor cu ajutorul tehnicilor şi materialelor convenţionale durează cel puţin câteva luni. Mai mult, nefiind folosite unelte pentru asamblare, orice modificare referitoare la forma şi mărimea aparatului poate fi efectuată fără costuri suplimentare.

Profesorii Jim Scanlon şi Andy Kean, coordonatorii echipei, susţin că „noua procedură de design permite echipei de proiectare folosirea unor idei şi tehnologii de construcţie deja consacrate, dar care, prin utilizarea metodelor tradiţionale de producţie ar fi avut preţuri prohibitive”.

Sursa de inspiraţie a noii creaţii o constituie bombardierele Vickers Wellington, ce şi-au luat pentru prima oară zborul în 1936, proiectate la acea vreme de Barnes Wallis. Referitor la structura acestora, cei doi profesori, afirmă că deşi este rigidă şi uşoară, se bucură de o mare complexitate. Construcţia unei astfel de structuri cu mijloace convenţionale ar fi necesitat adaptarea multor piese individuale, ce apoi ar fi trebuit asamblate cu costuri uriaşe.

Noul avion tipărit tridimensional a fost botezat SULSA (Southampton University Laser Sintered Aircraft – Avion Sinterizat Laser al Universităţii Southampton) şi constituie doar o parte a unui amplu proiect de dezvoltare a unor înalte tehnologii de producție. De altfel, Universitatea Southampton s-a aflat în avangarda dezvoltării de aparate de zbor fără pilotare umană, încă de la începutul anilor 90. Deși astfel de aparate sunt utilizate în special în industria de apărare, se bucură de un interes din ce în ce mai crescut şi în cercetarea ştiinţifică.

Sursa

Sursa Foto: BNPS

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here