0
(0)

Luni, 21 mai, de la ora 11.00, la Biblioteca Metropolitană a Bucureştiului, sediul central \”Mihail Sadoveanu\”, din Piaţa Romană, va avea loc lansarea volumului \”Dumitru-Dorin Prunariu, biografia unui cosmonaut\”.

 

Cartea va fi prezentată de Annie Muscă, autoarea lucrăriii, Alexandru Mironov şi Dumitru Prunariu. Volumul include peste 300 de pagini şi oferă, printre altele, detalii inedite din viaţa primului cosmonaut român, de la copilăria petrecută în Brașovul negustorilor de altădată și mirajul Sputnik-ului, la anii de pregătire în Orășelul Stelar, de la activitatea internațională de după 1989 și întâlnirile memorabile, până la misiunea de ambasador în Federația Rusă și preşedinte al astronauților din întreaga lume. Nu lipseşte, de asemenea, descrierea principalelor momente trăite de Dumitru Prunariu în cosmos, între 14 şi 22 mai 1981.

Cartea va fi vândută, tot luni, 21 mai, împreună cu ziarul Adevărul, la preţul comun de 14.99 lei, la toate chioşcurile din ţară.

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu intra în grupul select al oamenilor care au depășit granițele Terrei, devenind cel de-al 103-lea pământean care zbura în spațiul cosmic și singurul român care a reușit această performanță.

Dumitru Prunariu s-a născut la Brașov, la 27 septembrie 1952. După ce a absolvit Liceul de Matematică și Fizică din Brașov, viitorul cosmonaut a urmat cursurile Facultății de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității  Politehnice din București. În timpul efectuării stagiului militar, în anul 1977, Dumitru Prunariu a aplicat cu succes  la programul Intercosmos, program deschis la inițiativa URSS și care se adresa țărilor socialiste. A urmat timp de trei ani un stagiu de pregătire de specialitate în Rusia, alături de un alt candidat român, Dumitru Dediu, fiind confirmat, în 1981, ca prim nominalizat pentru misiunea spațială româno-sovietică ce urma să aibă loc în același an. Zborul celor doi cosmonauţi aflați la bordul navetei Soyuz-40, Dumitru Prunariu și Leonid Popov, a început pe data de 14 mai 1981 și a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, acoperind nu mai puțin de 5.260.000 de kilometri.

La 12 aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la primul zbor spațial cu echipaj uman, Dumitru Punariu a fost decorat cu Medalia de Merit pentru Explorare Spațială de către președintele rus în exerciţiu Dmitri Medvedev.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here