0
(0)

China face un pas important în dezvoltarea programului său spaţial, pregătindu-se de lansarea primului său laborator spaţial, Tiangong-1 (Palatul Spațial). Pentru început, acesta va fi lansat fără echipaj, urmând ca taikonauţii (yuhangyuan) chinezi să îl viziteze anul viitor.

 

Modulul cilindric de 10.5 metri lungime, Tiangong-1, reprezintă un pas important, al doilea  dintr-o strategie în trei trepte, în realizarea obiectivului Chinei de a construi o staţie spaţială completă până la sfârşitul acestui deceniu. Prima etapă a fost realizarea sistemului de capsule Shenzhou, care a permis trimiterea unui număr de şase astronauţi chinezi în spaţiu, începând cu anul 2003, când a avut loc zborul în spațiu al lui Yang Liwei.

Laboratorul spaţial chinez va fi trimis pe orbită de o rachetă Long March 2F, de la Centrul de Lansare Jiuquan, din provincia Gansu, în jurul orei 13:16-13:31 GMT).

Odată ajuns la destinaţie, va opera în mod autonom şi va fi monitorizat de la sol.

Dacă operaţiunea va fi un succes, China va mai trimite în spaţiu un modul fără echipaj, Shenzhou 8, urmând ca cele două să se unească – acesta va fi un test pentru viitoarea asamblare de mari structuri în spaţiu.

În eventualitatea că această din urmă lansare şi asamblarea celor două module în spaţiu vor decurge conform planului, în 2012 este pregătită lansarea a două noi misiuni cu astronauţi la bord, care să rămână o perioadă de două săptămâni în spaţiu: misiunile Shenzhou 9 şi 10.

Viitoarea staţie spaţială chineză, cu o masă de 60 de tone, va fi mult mai mică decât platforma internaţională de 400 de tone, operată în prezent de SUA, Rusia, Europa, Canada şi Japonia, dar, chiar şi în aceste condiţii, va reprezenta o remarcabilă realizare.

Sursa

Sursa Foto: AFP

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here