0
(0)

Deși dioxidul de carbon rămâne principalul responsabil de schimbările climatice, nici celelalte gaze de seră nu contribuie într-o măsură mai mică la această problemă. Un nou studiu realizat de cercetătorii Agenţiei Federale Americane de Administrare Atmosferică şi a Oceanelor (NOAA) indică faptul că reducerea celorlalte gaze de seră ar putea încetini schimbările climatice preconizate în viitor.

 

Dezbaterile oamenilor de ştiinţă din cadrul conferinţelor referitoare la problemele mediului au inspirat pe trei dintre cercetătorii NOAA, respectiv Stephen Montzka, Ed Dlugokencky şi James Butler, să arunce un ochi asupra surselor gazelor de seră, altele decât cele provenind din CO2 şi să previzioneze beneficiile reducerii acestui tip de emisii asupra mediului.

În mod asemănător dioxidului de carbon, alte gaze de seră păstrează căldura în atmosfera terestră. Unele dintre aceste substanţe dăinuie mai puţin în atmosferă, astfel că reducerea emisiilor de astfel de gaze ar reduce rapid efectele lor.

„Suntem conştienţi de faptul că recentele schimbări climatice sunt în primul rând cauzate de emisiile de dioxid carbon rezultate ca urmare a arderii combustibililor fosili, această problemă neputând fi rezolvată într-un termen scurt, dar reducând celelalte emisii de gaze de seră am putea obţine schimbări benefice rapide”, declară Montzka. Oamenii de ştiinţă sunt conştienţi că stabilizarea efectului de încălzire al CO2 în atmosferă ar necesita o scădere de aproximativ 80% a emisiilor cauzate de activităţile umane – aceasta se datorează în mare parte faptului că dioxidul de carbon emis în prezent va rămâne în atmosferă pentru mii de ani. Pe de altă parte, reducerea tuturor celorlalte emisii de gaze de seră cu 80% ar diminua substanţial în numai două decenii efectele acestora de încălzire globală. James Butler susţine, în acest sens că „nevoia pe termen lung a reducerii emisiilor de dioxid de carbon nu ar trebui să anuleze acţiunile pe termen scurt de reducere a emisiilor celorlalte gaze”. Astfel, reducând atât emisiile de CO2, cât şi de alte substanţe, am putea reduce semnificativ efectele acestora faţă de mediu deja pe parcursul acestui secol.

Pentru noua abordare a problemei, cercetătorii au studiat efectele unor substanţe precum metanul sau oxidul de azot asupra mediului. Studiul a relevat faptul că astfel de gaze sunt emise în special ca urmare a activităţilor umane, astfel că fără o schimbare a acestui tip de comportament, emisiile vor continua să crească.

Principalul efort internaţional de reducere a emisiilor de gaze de seră îl constituie Protocolul de la Kyoto, ratificat până în prezent de 192 de state. Totuşi, ţări precum Statele Unite sau Afganistan au refuzat semnarea Protocolului.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here