0
(0)

După ce mai multe organizații de protecție a mediului au încercat până acum, în mai multe părți ale lumii, să ia poziție în fața complexului industrial, sprijinit de factorul politic, acum lucrurile devin mult mai interesante. Și asta deoarece Curtea Constituțională a SUA dezbate dacă un grup de adolescenți au dreptul sau nu să dea în judecată guvernul SUA, agențiile guvernamentale și chiar administrația prezidențială.

Motivul: liderul grupului celor 21 de tineri ”rebeli”, Xiuhtezcatl Roske-Martinez (în vârstă de numai 15 ani), afirmă că acționează în virtutea dreptului constituțional la viață, libertate și proprietate, drept violat de politica guvernului federal de sprijinire a industriei bazate pe exploatarea și utilizarea combustibililor fosili (arderea cărbunilor, petrolului și gazelor naturale fiind considerată principalul factor al poluării umane).

copii-tribunal-guvernul-sua-poluare---stiinta-tehnica-1
Xiuhtezcatl Roske-Martinez are 15 ani, este activist de mediu de la 6 ani și e directorul organizației Earth Guardians, cu membri în peste 50 de țări

Cum de ”îndrăznesc” acești puștani să ”se ia de piept” tocmai cu guvernul american?

Ei bine, în urmă cu un an s-a înregistrat o premieră în statul american Washington, unde o acțiune similară a unui grup de copii (botezat de mass-media ”kid ninjas”, cu vârste între 11 și 15 ani) l-a făcut pe guvernatorul Jay Inslee să ceară organismelor abilitate să vină cu un set de măsuri prin care emisiile poluante să fie reduse până în 2050 cu 50% față de nivelurile din 1990.

De asemenea, tot în 2015 am asistat la o surpriză pe plan european (dar aproape spre deloc mediatizată): curtea de la Haga a decis că guvernul olandez trebuie ca, sub auspiciile respectării dreptului la viață al oamenilor, să ia măsuri pentru a reduce emisiile poluante cu 25% față de nivelul din 1990 până în 2020! În acest caz, însă, petiția a fost făcută de un grup de aproape 1.000 de adulți.

Revenind la grupul de copii din cazul de față, trebuie menționat că aceștia au suportul organizației non-profit Our Children’s Trust, dar și al specialistului NASA Dr. James Hansen. Iar liderul copiilor (mândru de originile sale aztece) este implicat în acțiuni de protejare a mediului încă de la vârsta de 6 ani. Dar e și directorul unui grup numit Earth Guardians (Gardienii Pământului), care are deja membri în peste 50 de țări, copii care, la rândul lor, pregătesc acțiuni similare împotriva guvernelor proprii.

Cel mai important în cazul acestei acțiuni este faptul că, dacă se va decide că grupul de copii are dreptul de a acționa în instanță guvernul, se va crea un precedent prin care orice alte organizații sau persoane vor putea trage la răspundere autoritățile și companiile pentru poluarea produsă.

copii-tribunal-guvernul-sua-poluare---stiinta-tehnica-2

În cazul SUA, vorbim de peste 600 de companii din așa-numitul grup Big Oil, care fac lobby la Casa Albă pentru a nu se ajunge în instanță, considerând că acest lucru ar fi ”un pericol direct și substanțial la adresa afacerilor lor. În schimb, avocatul grupului de copii declară că ”congresul și președintele nu au acționat în vederea reducerii poluării și a crizei schimbărilor climatice, deci ne așteptăm ca, pe baza drepturilor civile, Curtea să decidă începerea procesului”.

Voi ce părere aveți: au dreptate copiii sau riscăm să ne subminăm societatea prin astfel de acțiuni? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?