0
(0)

Riscul de infarct crește de cel puțin 8,5 ori în următoarele două ore după experimentarea unor emoții intense precum furia și anxietatea, potrivit unui nou studiu.

 

Efectul unui atac de panică este chiar și ma pronunțat, potrivit aceluiași studiu, sporind de 9,5 ori șansele declanșării unui infarct.

Autorul principal al studiului, dr. Thomas Buckley, declară: „Descoperirile noastre confirmă ceea ce a fost sugerat de studii anterioare și de sfaturi empirice, ba chiar și în filme – episoadele de furie intensă pot acționa ca un declanșator al infarctului. Datele indică faptul că cel mai mare risc în acest sens nu este neapărat în timpul enervării, ci timp de aproximativ două oră după apogeul manifestării furioase”.

Echipa de cercetare a chestionat 313 pacienți care au avut infarcturi în urma unor emoții negative intense cu două zile înainte de începerea studiului. Astfel, s-a descoperit că erupțiile de furie intensă au fost asociate cu certuri domestice (29%), certuri cu alte persoane (42%) și enervare la locul de muncă (14%).

Riscul ridicat de infarct în urma furiei sau a anxietății se datorează cel mai probabil unor simptome precum pulsul accelerat, presiunea arterial[ crescută, îngroșarea vaselor de sânge și a sângelui, toate asociate cu probleme ale inimii.

Abordări ce pot preveni surprizele neplăcute vizează reducerea stresului prin reducerea frecvenței și a intensității episoadelor de enervare și evitarea activităților care de obicei generează astfel de reacții. În plus, ameliorarea stării generale de sănătate prin stăvilirea unor alți factori de risc precum hipertensiunea, colesterolul ridicat și fumatul se poate dovedi de asemenea de ajutor.

Pentru cei cu risc crescut de infarct, este posibil ca administrarea unor medicații precum beta-blocantele (realizează o anulare a activității hormonilor adrenalină și noradrenalină în diferite țesuturi) și aspirina în momentul enervării să întrerupă legătura dintre factorul de stres și atacul de inimă.

Sursa

Sursa foto: Shutterstock

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here