0
(0)

Legendara maşină KITT, din serialul „Knight Rider”, nu a rămas o simplă fantezie. Cercetătorii de la Oxford au dezvoltat o maşină-robot care se conduce şi se ghidează singură prin trafic, cu ajutorul unor scannere laser şi al altor înalte tehnologii.

 

Dezvoltatorii „robo-mobilului”, botezat Wildcat (Pisica Sălbatică) speră ca invenţia lor să rezolve în aproximativ 15 ani problema traficului infernal din oraşele aglomerate – maşinile de acest tip monitorizează non-stop drumurile şi se avertizează una pe cealaltă în momentul în care „ochesc” un ambuteiaj. Între noi fie vorba, în Bucureşti, cu actuala infrastructură, putem anticipa că robo-mobilele vor avea serioase erori de sistem, cauzate de suprasolicitarea sistemului de comunicare şi redirecţionare.

Impunătorul robo-mobil, nu numai că este capabil să se auto-ghideze şi să evite problemele din trafic, dar se poate şi conduce singur, cu ajutorul unui veritabil pilot automat, ce reacționează întocmai ca un șofer profesionist.

Wildcat a fost creată de cercetătorii de la Oxford, în colaborare cu BAe Systems – este dotată cu lasere şi camere, care „citesc” configuraţia drumului. La baza sa stă o maşină de curse off-road Bowler Wildcat, motorizată de un motor 2.5 TD5 turbo-diesel.

Maşina este echipată cu două seturi de camere şi senzori – pe acoperiş, sunt montate scannere laser 3-D, care se rotesc şi creează o imagine tridimensională a mediului înconjurător. Scannerele laser montate în părţile laterale ale barei din faţă operează în mod similar, urmărind şoseaua.

Pe acoperişul maşinii mai este instalată şi o cameră  stereoscopică, ce trage 20 de cadre de mare rezoluţie pe secundă, cu ajutorul cărora vehiculul estimează şi măsoară distanţele în acelaşi mod în care o face şi ochiul uman.

Toate acestea sunt ajutate de două computere care procesează informaţia, iau decizii şi se adaptează la situaţia de fapt. Computerul de bord are de 16 ori puterea de calcul a unui calculator desktop obişnuit, pentru a reacţiona în timp real. Mai mult, cu ajutorul său, maşina capătă în timp experienţă în evitarea problemelor.

Al doilea computer este  instalat sub podea şi îndeplineşte rolul de creier electronic, asimilând şi compilând informaţiile preluate de la camerele şi scannerele maşinii pentru a crea pe loc imaginea drumului şi a obstacolelor din jur, iar apoi pentru a acţiona în consecinţă, virând, frânând ori accelerând, fără ajutorul şoferului.

Greutatea totală a maşinii, cu toate aceste echipamente instalate, ajunge la 2 tone. Alimentarea echipamentelor electronice şi răcirea acestora, sunt asigurate de un generator diesel.

Creatorii săi susţin că sistemul de auto-ghidaj este mult mai precis decât navigaţia tradiţională prin GPS, având o precizie de până la câţiva centimetri. Mai mult, sistemul operează complet autonom, nefiind dependent de comunicaţia cu sateliţii.

Proiectul robo-mobilului Wildcat face parte dintr-un program pe cinci ani al Oxford Univeristy Mobile Robotics Group, iar preţul său se cifrează în jurul valorii de 2 milioane lire sterline.

Coordonatorul studiului, profesorul Paul Newman, este optimist, declarând că: „Nu suntem condamnaţi la un viitor umbrit de congestionarea traficului şi accidente rutiere. În viitor, vehicule robotizate autonome, cum este cel la care lucrăm, ne vor duce eficient şi în deplină siguranţă din punctul A în punctul B..”

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here