0
(0)

Inginerii Laboratoarelor Naționale Sandia, deținute și operate de Corporația Sandia, subsidiară a Corporației Lockheed Martin, din SUA, au construit Gemini-Scout, un robot telecomandat dotat cu șenile pentru deplasare, proiectat special pentru a derula misiuni de cercetare și de salvare în eventualitatea unor dezastre de minerit.

 

Atunci când minele se prăbușesc, cea mai mare piedică în calea operațiunilor de căutare și de salvare este lipsa informațiilor. Asemenea accidente aduc cu sine o serie de condiții periculoase: șubrezirea structurilor, vapori toxici, gaze explozive, tunele inundate și multe altele. Echipele de salvare nu se pot avânta în astfel de primejdii fără o bună cunoaștere a datelor situației, mai ales că riscă, prin implicarea lor, să provoace daune suplimentare.

Gemini-Scout este conceput întocmai pentru a se adapta tuturor acestor condiții periculoase, încât să coboare rapid într-o mină, să caute supraviețuitori și să transmită semnale către suprafață astfel încât echipele de oameni să ajungă cât mai rapid posibil în locurile unde este necesară intervenția lor. Mijlocul de locomoție cu șenile și suspensia articulată îi permit robotului să se cațere pe grămezi de pietriș și să avansaze pe teren denivelat.

În cadrul unei demonstrații, Gemini a trecut cu ușurință peste mai multe obstacole asemănătoare unor trepte, dar și prin nisip și prin grohotiș, mișcându-se în cercuri strâmte și îndepărtând din cale diferite opreliști. De asemenea, robotul a urcat pante cu o înclinare de 45 de grade fără prea mari probleme și, având o înălțime mai mică de 60 de centimetri, s-a strecurat cu ușurință prin spații înguste.

Dar, mai specific scopului său, explică inginerii Sandia, Gemini-Scout se poate deplasa prin 45 de centimetri de apă, analizând în același timp aerul de urme toxice (tehnic, poate opera și în ape mai adânci, dar acest lucru ar implica scufundarea senzorilor de aer montați pe catargul său). Aceste măsurători ale aerului sunt esențiale, deoarece, în funcție de rezultate, salvatorii umani se pot avânta sau nu în misiunea de recuperare. Desigur, Gemini transmite la bază informații referitoare și la eventualitatea existenței gazului metan exploziv sau al altor vapori inflamabili.

O cameră cu senzor termic îi permite robotului să observe mediul înconjurător și supraviețuitorii, iar un modul radio bidirecțional le permite celor care îl manevrează să comunice cu cel sau cu cei la care ajunge Gemini. El poate chiar transporta alimente, butelii de oxigen și alte provizii minerilor blocați în galerii. Mai mult, îi poate târî în locuri mai sigure pe aceștia.

Și, pentru că dezastrele în mine se pot întâmpla neașteptat oriunde în lume, inginerii Sandia au dorit să facă aparatul foarte ușor de operat. De aceea, Gemini-Scout este controlat cu ajutorul unei telecomenzi similară cu cea de consolă pentru jocuri video Xbox 360, prin urmare, oricine este familiarizat cu această platformă, va putea să își aducă aportul într-o situație de criză de tipul unei catastrofe miniere.

Sursa

Participă la concurs! și ai șansa de a câștiga o invitație dublă la super flmul SF Cowboys & Extratereștri!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here