0
(0)

Adânc, într-un buncăr de la granița germano-cehă, printr-un tunel lung de 20 de metri și în spatele a cinci uși frigorifice consecutive, savanții germani au construit și operează cel mai precis laser din lume, un „laser inelar” (ring laser) extrem de stabil, pe care îl vor folosi pentru a executa măsurători de o acuratețe fără precedent asupra mișcării de rotație a Pământului.

 

Pământul oscilează; în relație cu Spațiul el nu se rotește perfect și continuu într-o mișcare circulară neperturbată. În raport cu suprafața, axa de rotație a Terrei se deplasează, împinsă și trasă de diverse influențe exterioare, de la atracția Soarelui și a Lumii, până la presiunea atmosferică și efectele orbitei eliptice a planetei în jurul Soareului.

Modificările nu sunt atât de evidente pentru a le putea observa de la nivelul scoarței Pământului – migrarea axei are o rază de circa 10 metri – dar ele complică lucruri precum localizarea GPS (motivul pentru care există mereu o marjă de eroare în cazul tuturor aplicațiilor electronice de tip hartă) și trasarea traiectoriilor lansărilor spațiale, sau calcularea orbitelor sateliților în raport cu Pământul.

De peste zece ani lucrează inginerii și fizicienii germani la cel mai stabil laser inelar, iar acum echipamentul își dezvăluie rezultatele primelor măsurători directe asupra oscilației rotative a planetei – primele date de acest fel obținute vreodată.

Cel mai stabil laser inelar este atât de bine încapsulat în sol, deoarece el își menține această stabilitate numai dacă este protejat de influențele din afară, cum ar fi schimbările de presiune atmosferică și oscilațiile termice. Prin urmare, sistemul se află la adâncimea de șapte metri sub pământ într-o cabină presurizată care compensează orice schimbare de presiune ambientală pentru a păstra stabilă încăperea laserului.

Următorul pas al proiectului este să facă echipamentul încă și mai precis decât este. Momentan, laserul inelar poate măsura oscilația rotativă  în timp (citirile sale au fost conjugate cu radio-telescoapele), dar cercetătorii doresc să îl facă atât de precis încât să monitorizeze oscilația Pământului dintr-o singură zi și, mai târziu, chiar să indice exact această mișcare în orice moment dat.

Sursa

Foto: NASA via Wikimedia

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here