0
(0)

Anatomistul german Gunther von Hagens este deja celebru pentru controversata lui expoziție internațională  “Body Worlds”, în cadrul căreia pot fi… admirate cadavre și organe omenești impecabil prezervate grație unei metode de conservare a țesutului biologic pe care chiar savantul-artist a patentat-o.

 

Acum, von Hagens iese din nou la rampă, cu un concept asemănător, dar care vizează lumea animalelor.  Fructele macabre ale eforturilor sale constau de această dată din exponate reprezentând diferite specimene faunistice, prezentate exact așa cum arată ele sub învelișul cărnii.

Expoziția, intitulată “Body Worlds of Animals”, a fost deschisă recent în incinta grădinii zoologice Cologne Zoo, din orașul omonim, aflat  în Germania, și va putea fi vizitată până în luna septembrie a acestui an.

Aproximativ douăzeci de animale au trecut prin așa numitul proces de “plastinare” integrală, în timp ce de la altele s-au recoltat doar unele organe spre prezervare și expunere. Este vorba, printre aletele, despre specii precum elefantul, girafa, ursul, gorila, sau calul.

Pentru o experiență amestecată de fascinație și vexare, vizitatorii vor plăti în jur de 15 euro de persoană, sumă care include și un tur al grădinii zoologice propriu-zise, locuită de animale vii. Potrivit autorului expoziției, o asemenea manifestare este în egală măsură educativă, oferind o perspectivă anatomică mai exactă decât orice manual, și sensibilizantă întrucât, crede el, “oamenii vor aprecia și respecta mai mult animalele și toate ființele vii din jurul lor înțelegând fragilitatea care ne caracterizează pe toți”.

Născut în Polonia în 1945, Gunther von Hagens suferă de boala Parkinson și dorește ca trupul său neînsuflețit să fie expus aidoma celor din galeriile lui  atunci când va veni momentul să ne părăsească. Anatomistul a început să experimenteze prezervarea organelor cu ajutorul rășinilor sintetice în 1975.

A fost primul om care s-a gândit să injecteze aceste substanțe în celule organelor, ceea ce stabilizează specimenele dinspre interior și menține aspectul natural al țesuturilor. În 1982 a patentat tehnica “plastinării”, care a fost apoi adoptată în laboatoarele de pretutindeni.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here