0
(0)

Realizarea de dispozitive care să permită monitorizarea continuă a principalilor parametri fiziologici reprezintă un obiectiv important pentru specialiștii în echipamente medicale. De curând inginerii de la Universitatea de Stat din Oregon au făcut un important pas înainte în această direcție.

 

Inginerii de la Universitatea de Stat din Oregon au pus la punct o tehnologie care permite realizarea de senzori, care să permită monitorizarea semnalelor fiziologice ale corpului uman, de foarte bună calitate și care pot fi produși în cantități industriale, la prețuri extrem de mici. Aceste dispozitive sunt atât de miniaturizate încât pot fi integrate în bandaje. În plus, ele nu consumă multă energie și nu au nevoie de o sursă de alimentare. Mai bine spus, aceste noi dispozitive folosesc energia undelor radio emise de dispozitivele din vecinătatea lor. Este suficient ca în apropiere să existe dispozitive electronice care emit unde radio.

Patrick Chiang, profesor asociat la Universitatea de Stat din Oregon explica pe site-ul universității: ”Tehnologiile actuale care ne permit să măsurăm semnalele fiziologice sunt mari, consumă multă energie și sunt foarte scumpe. Noi am reușit să integrăm aceste componente într-un singur microcip, obținând astfel reduceri semnificative ale consumului de energie. Putem acum efectuăm măsurători biomedicale pe scară largă, cu dispozitive mai portabile și la costuri foarte mici. (…) Fiind capabili să reducem dimensiunea, greutatea și costul acestor dipsozitive, deschidem calea unor noi perspective pentru tratamentele medicale, prevenirea bolilor, controlul greutății etc.”

În ceea ce privește dimensiunile și costurile, comunicatul Universității de Stat din Oregon ne oferă și un exemplu. Pedometrele care sunt folosite în prezent pentru a măsura activiatea fizică sunt comercializate la prețul de 100 dolari. Noua tehnologie permite realizarea de dispozitive similare, nu mai mari decât un timbru poștal, la un preț de 10 ori mai mic.

În prezent dispozitivele de monitorizare realizate de echipa lui Chiang se află în pragul inițierii testelor clinice.Dacă ele vor da rezultatele sperate, atunci ne putem gândi la o adevărată revoluție în domeniul monitorizării biomedicale.

Sursa Universitatea de Stat din Oregon

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here