0
(0)

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature, deși similare carbonului și petrolului de pe Terra, moleculele organice care „locuiesc” în spațiu nu s-au format din descompunerea unor bătrâne organisme vii, cum este cazul combustibililor fosili care se găsesc pe planeta noastră, ci din activitatea stelelor.

 

„Adevărate fabrici de compuși organici”, așa descrie Sun Kwok de la Universitatea Hong Kong stelele, într-un articol apărut în Nature, în care cercetătorul încearcă să explice complicata natură chimică a materiei care circulă în univers. „Studiul nostru arată că stelele nu întâmpină deloc probleme în a crea compuși organici complexi în condiții proxime vidului. Teoretic este imposibil, dar observațiile noastră arată contrariul, că acest lucru se poate întâmpla”, a comentat omul de știință.

Observațiile făcute de cercetători au privit analiza emisiilor infraroșii neidentificate (Unidentified Infrared Emission, UIE) – reperate în galaxii, în stele și în materia interstelară – și au fost realizate cu ajutorul Infrared Space Observatory al ESA și Spitzer Space Telescope al NASA. Până acum, ipoteza cea mai acreditată pentru explicarea originii acestor misterioase emisii era că ar fi radiații generate de hidrocarburi policiclice aromatice (IPA), structuri ciclice conținând atomi de carbon și hidrogen. Cu toate acestea, spectrele analizate de cercetători nu s-au dovedit compatibile cu cele ale acestor substanțe, părând dimpotrivă că ar proveni din molecule organice cu structuri mai complexe.

În mod deosebit, cercetătorii au asociat emisiile infraroșii cu cele tipice ale compușilor aromatici (precum benzenul, un ciclu de atomi de carbon și hidrogen) legați între ei de lanțuri alifatice (adică serii de atomi de carbon și hidrogen). Mai mult, potrivit oamenilor de știință, acești compuși s-ar forma într-un timp scurt și ar proveni direct din stele. Într-adevăr, după cum a reieșit din analiza spectrelor pulberii produse de explozia unei nove, aceste substanțe pot fi create în doar câteva săptămâni.

Acești compuși, similari celor ai carbonului și petrolului de pe Terra, ar semăna și cu alte substanțe identificate în meteoriți, rămășite ale primelor momente de viață ale Sistemului Solar. Potrivit studiului din Nature, ele ne-au fost aduse tocmai de stele, dar dacă acest lucru a ajutat sau nu evoluția vieții rămâne, deocamdată, un mister.
Sursa: Wired.it

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here