0
(0)

Echipa Revistei Știință & Tehnică a fost desemnată câștigătoarea premiului categoriei „ȘTIINȚĂ”, în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural 2018, din 19 martie, pentru proiectul multimedia „MAREA EXPEDIȚIE AMERICANĂ”.

Trebuie să vă mărturisim faptul că simpla nominalizare la acest prestigios eveniment, organizat de una dintre cele mai importante instituții media de cultură din țara noastră, ne-a onorat, iar obținerea premiului a fost neașteptată, ținând cont de valoarea celorlalți nominalizați.

Nominalizările la categoria ȘTIINȚĂ au fost:

  • Doru Mugur Paul, profesor asistent la Universitatea Hofstra din Long Island, doctor în medicină în cadrul Centrului de cancer Monter – Monter Cancer Center – din Long Island, pentru a fi organizat, la București, primul Simpozion Translațional de Oncologie Personalizată pentru combaterea cancerului din România, „STOP cancer”;
  • Marius Robu, doctor în paleontologie la Institutul de Speologie Emil Racoviță din București, pentru prima scanare din lume a bioglifelor de urs de peșteră;
  • și, cu voia Dvs., echipa revistei Știință & Tehnică pentru „MAREA EXPEDIŢIE AMERICANĂ”, cea mai importantă expediție din istoria de peste 70 de ani a revistei Știință & Tehnică.

MAREA EXPEDIȚIE AMERICANĂ s-a desfășurat între 14 și 29 august 2017, în Statele Unite ale Americii și a presupus un itinerariu de peste 7.000 de km în cadrul căruia redactorii S&T au intervievat oameni de știință, cercetători și ingineri americani, dar și români de top care fac performanță mondială în SUA (printre ei Adrian Stoica și Julian Blosiu de la NASA Jet Propulsion Laboratory sau Bogdan Marcu de la Pratt&Whitney Rocketdyne), au vizitat și foto-documentat o parte a celor mai impresionante monumente naturale americane (Pădurea de sequoia, Marele Canion, Rezervația Yellowstone) și au fotografiat cel mai spectaculos fenomen astronomic al anului 2017 – eclipsa totală de Soare din 21 august.

Marea Expediție Americană s-a concretizat, pe scurt, în transmisia în direct a eclipsei pe TVR 1 și două filme documentare de popularizare a științelor realizate în colaborare cu postul public de televiziune, o ediție specială a revistei Știință & Tehnică (nr. 69, septembrie 2018) închinată întregii expediții și prezentări și workshopuri interactive pentru elevii și liceenii români pe care editorii S&T le susțin în cadrul programului educațional gratuit Academia S&T.

Festivitatea de premiere a Galei Premiilor Radio România Cultural a avut loc la elegantul teatru bucureștean Odeon, unde pe scenă au urcat pentru a ridica premiul Alexandru Mironov, Cătălin Beldea, Claudiu Andone, Alexandru Safta și Marc Ulieriu din partea S&T, Adrian Bănuță – producătorul TVR care a fost alături de noi, dar și invitatul nostru special din Marea Expediție Americană: cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu. Ceilalți membri ai Marii Expediții Americane, care nu au reușit să fie prezenți la gala de decernare, sunt: Cătălin Fus, Nicolae Dimaca și Remus Mircea.

Marea Expediție Americană a reprezentat, pentru noi, o aventură extraordinară – am muncit cu multă pasiune atât la organizarea, cât și la buna desfășurare a ceea ce a fost probabil cea mai complexă inițiativă a redacției Știință & Tehnică, iar faptul că am primit și un premiu prestigios pentru asta, că am avut un feedback extraordinar de la cititori și de la cei care ne-au văzut ne dă încredere că putem să facem în continuare jurnalism de popularizare a științelor de calitate.

Printre ceilalți premiați ai Galei RRC se numără: scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu – premiul pentru PROZĂ, pentru romanul „Copilăria lui Kaspar Hauser”, regizorul Daniel Sandu – premiul pentru FILM, pentru pelicula „Un pas în urma serafimilor” sau Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu – premiul pentru IMPLICARE SOCIALĂ, pentru proiectul MagicHOME.

Lista completă a câștigătorilor se găsește în pagina evenimentului. Seara Galei s-a încheiat cu un concert extraordinar susținut de trupa Byron.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?