În urma promulgării de către Președintele Obama a unei hotărâri a Congresului SUA, Centrul pentru Cercetarea Zborului Dryden (Dryden Flight Research Center) și-a schimbat numele, devenind Centrul pentru Cercetarea Zborului Neil A. Armstrong.

Neil Armstrong, primul om care a pus piciorul pe Lună s-a născut pe 5 august 1930. Între 1949 și 1952 și-a servit țara, ca pilot al Marinei, timp în care a efectuat și 78 de misiuni de luptă pe frontul Coreean. În 1955 a devenit pilot de încercare în cadrul Laboratorului Lewis al NACA (National Advisory Committee for Aeronautics), care, în 1958, a devenit actuala NASA.

Neil Armstrong
Neil Armstrong lângă un avion X-15.

La scurtă vreme a fost transferat la Centrul de Cercetări pentru Zborul de Mare Viteză (High Speed Flight Research Station) de Baza Aeriană Edwards (devenit mai târziu Centrul pentru Cercetarea Zborului Dryden). Aici, între 1955 și 1962, Armstrong a făcut parte din nucleul de cercetare care a dezvoltat mai multe avioane de mare viteză, printre care și avionul-rachetă X-15, la bordul căruia a efectuat șapte zboruri.


Neil Armstrong în vremea în care era pilot de încercare.

În septembrie 1962 Armstrong intră în cel de-al doilea grup de astronauți americani (primul grup, alcătuit din șapte astronauți a fost anunțat în aprilie 1959). A efectuat două misiuni spațiale. Prima, în martie 1966, în calitate de comandant al misiunii Gemini 8. Obiectivul misiunii era cuplarea cu vehiculul țintă Agena. Cuplarea a reușit, dar ansamblul celor două vehicule spațiale a început să se rotească necontrolat. Astronauții au fost nevoiți să se decupleze de vehiculul țintă și să efectueze o amerizare de urgență.

Pe 24 iulie 1969, în calitate de comandant al misiunii Apollo 11, Neil Armstrong devine primul pământean care pune piciorul pe Lună.

Pe 25 august 2012 Neil Armstrong a plecat dintre noi.

4479013957_20c1ab13ae_o
Hugh Dryden

Hugh Dryden s-a născut pe 2 iulie 1898. În 1920 a fost numit la conducerea secției de aerodinamică a Biroului Național de Standarde. În 1931 se angajează la NACA, a cărei director devine în 1931. Dryden a inițiat programe ambițioase de cercetare a zborului cu viteze mari și a participat la proiectarea avionului rachetă X-15. A mai fost implicat în programe de cercetare pentru realizarea de avioane cu decolare/aterizare pe verticală și scurtă. De asemenea a realizat cercetări importante prin care s-au căutat soluții pentru problemele ridicate de reintrarea în atmosfera terestră a navelor spațiale. În octombrie 1958, o dată cu înființarea NASA, Dryden este numit administrator adjunct, funcție pe care o păstrează până la moartea sa, în 2 decembrie 1965. În 1976, Centrul de Cercetări pentru Zborul de Mare Viteză de la Baza Aeriană Edwads, unde și-a desfășurat o bună parte din activitatea sa, a devenit Centrul pentru Cercetarea Zborului Dryden.

nasa-dryden-flight-research-center-desk-1024
Neil A. Armstrong Flight Research Center

Sursa: NASA

Etichete: , , , , , , , ,