O inițiativă cel puțin ciudată a fost demarată de Clubul Vânătorilor din Texas, Dallas Safari Club, membrii acestui club propunându-și să strângă un milion de dolari pentru a obține permisul de a ucide un rinocer negru, specie aflată pe lista animalelor periclitate. Banii vor fi donați autorităților din Namibia, aceștia urmând să fie folosiți pentru protejarea exemplarelor rămase.

„În primul rând, trebuie să înțelegeți că toată acțiunea își propune salvarea rinocerilor negri”, a declarat Ben Carter, director executiv al Dallas Safari Club.

Rinocerii negri reprezintă una dintre cele mai amenințate specii din lume, doar 4.800 de exemplare existând în prezent pe tot continentul african. În ciuda acestei situații, mai multe state africane, printre care și Namibia (țară în care există 1.795 de rinoceri negri), eliberează anual permise pentru uciderea acestor animale, prețul acestora urcând până la 175.000 de dolari per exemplar.

Autoritățile din Namibia s-au declarat încântate și au trimis deja propunerea pentru animalul care urmează să fie ucis, acesta fiind, conform datelor oficiale, un mascul vârstnic a cărui capacitate de reproducere este în declin.

Inițiativa vânătorilor texani a fost însă aspru criticată de organizațiile ecologiste din toată lumea. „Să ucizi un rinocer negru în sălbăticie este la fel de dificil precum ai împușca o mașină parcată. Dacă acești vânători multimilionari sunt atât de dornici să salveze speciile periclitate nu înțelegem de ce nu donează pur și simplu banii. Nu este nevoie ca ei să își însoțească cecul cu un cartuș de mare calibru”, a declarat Wayne Pacelle, președinte al Humane Society of the United States.

Etichete: , , , , , ,