0
(0)

Este un avertisment pe care îl emit autorii unui nou studiu, care aduce noi informații ținând de efectele poluării cauzate de om asupra schimbărilor climatice. Studiul pune un mult mai mare accent pe efectul încălzirii globale asupra topirii calotei glaciare, care este un proces de lungă durată, cu efecte pe perioade extrem de lungi.

Cercetătorii arată că, față de de acum circa 12.000 de ani, când lumea a ieșit din Era Glaciară, în ultimii 150 de ani (de la începutul așa-zisei Revoluții Industriale) Pământul s-a încălzit de 50 de ori mai repede. Ca termen de comparație, poluarea intensivă din ultimii 20 de ani poate fi echivalată cu detonarea a peste 2 miliarde de bombe atomice precum cea de la Hiroshima (!), în termeni de încălzire a atmosferei Pământului.

Un lucru foarte grav, care influențează în mod direct topirea calotei glaciare. Conform noilor modele de calcul, în ultimii 150 de ani nivelul apelor a crescut cu 1,7 metri. Iar, dacă reușim să reducem poluarea, astfel încât să nu depășim o creștere a temperaturii medii globale de 2oC, apele vor mai crește cu 9-10 metri până în 2100.

nivel-oceane-poluare---stiinta-tehnica-1
Procentul populației care locuiește în zone care vor fi ”înecate” de creșterea nivelului apelor oceanelor și mărilor (chiar dacă nu se va depăși creșterea temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius)

Ceea ce înseamnă că în jur de 20% din populația lumii va trebui relocată (adică aproape 2 miliarde de oameni, prin 2050), iar multe dintre marile metropole vor ajunge sub ape (New York, Londra, Rio de Janeiro, Cairo, Calcutta, Jakarta sau Shanghai fiind câteva exemple elocvente).

După cum afirmă șeful acestui studiu, profesorul Peter Clark, de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA:

Gazele cu efect de seră pe care le emitem prin arderea combustibililor fosili vor rămâne în atmosferă timp de milenii. Oamenii trebuie să înțeleagă că efectele schimbărilor climatice nu vor dispărea curând, ci vor afecta mii de generații viitoare.

Calculele mai arată că, în condițiile limitării creșterii temperaturii cu 2oC, în următorii 2.000 de ani nivelul apelor ar putea depăși 25 de metri, nivel care ar rămâne pentru cel puțin încă 10.000 de ani – dublu față de istoria cunoscută a umanității. Totuși, dacă vom continua să poluăm în ritmul de acum, estimările sunt catastrofale: nivelul apelor ar putea crește chiar și cu 50 de metri!

Cercetătorii consideră că 80% din creșterea totală a nivelului apelor se va datora în mod direct topirii gheții din Antarctica. Deja sunt unele semnale care arată că gheața se topește de 8 ori (!) mai repede decât acum 20 de ani, când au început observațiile mai amănunțite asupra ghețarilor.

nivel-oceane-poluare---stiinta-tehnica-2
Nivelurile concentrației de CO2 din atmosferă (sus) și al temperaturii medii globale (jos) din perioada ultimilor 20.000 de ani până peste 10.000 de ani (estimativ), în diverse scenarii de poluare

Cercetătorii mai afirmă un lucru pesimist: chiar dacă, până la jumătatea acestui secol, vom reuși să găsim soluții tehnologice de a elimina din atmosferă cantități mari de CO2 antropogenic, tot nu vom scăpa de creșterea nivelului apelor. Din cauză că, odată declanșat fenomenul topirii ghețurilor, acesta va dura mult. Tot ce putem face este să încercăm să amânăm inevitabilul, estimându-se că omenirea ar avea nevoie de circa 200 de ani pentru adaptarea la noile condiții, care vor schimba harta lumii.

Prin urmare, așa cum s-a arătat și la summit-ul COP21 Paris 2015, următorii 30 de ani sunt cruciali în ce privește măsurile anti-poluare și renunțarea la economia pe bază de căbuni, petrol și gaze naturale. Asta dacă ne interesează cu adevărat ce le rămâne generațiilor care ne vor succeda.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?